Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dealerství zaniklé značky přišlo o zakladatele a zarůstá trávou. I tak ale funguje

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Prodejna nových automobilů a náhradních dílů 32 let po konci  značky stále pokračuje v činnosti. Synové zakladatele pokračují s podnikáním, i když dovnitř není vidět přes vzrostlou vegetaci před prázdnými výlohami.

Kolemjdoucí chodci i kolemjedoucí řidiči snadno zamění zarostlý pozemek v ulici Goldsboro Street za opuštěnou chátrající stavbu obklopenou nevyužitými automobily. Adresa 4713 US-117, Pikeville, NC 27863 patří neudržovanému americkému pozemku, na kterém stojí polorozpadlý dům. Množství zatuchlých vozidel okolo nejlépe vystihuje charakteristiky přežívajícího vrakoviště, ale pravý opak je pravdou.

Na parcele stojí více než 100 rezavých automobilů, z nichž mnohé jsou produkty korporace American Motors Corporation (AMC). Úhlavní konkurence Fordu, GM a Chrysleru vznikla v roce 1954 a po 34 sezónách na trhu ohlásila zánik. Zarůstající stavení doplněné vraky je ve skutečnosti zbytek posledního obchodního zastoupení AMC. Pozůstatek nese jméno Collier Motors AMC a stále plně funguje.

Kořeny dealerství lze vystopovat do počátku roku 1950, kdy Robert „Bobby“ Collier nabíral zkušenosti v prodejně Chevroletů. Později se u něj projevila slabost pro vozy Nash a Hudson, proto se pozornost přesunula k AMC a v roce 1955 otevřel vlastní autosalon. Bobby zformoval prosperující podnik díky pověsti čestného podnikatele a zkušeného mechanika.

Dobré jméno firmy však utrpělo kolem roku 1979, kdy před prodejnu vyjely první dodané modely od Renaultu coby nového partnera AMC. Podle zkušeností Collierova syna Kevina rodinný byznys ztratil jednoho zákazníka po každém prodeji auta s kosočtvercem na přídi. Není divu, že francouzské zboží zakladatel dealerství nazýval „sorry cars“.

V polovině 80. let společnost přišla o výhradní zastoupení AMC, protože se korporace potápěla ke dnu. Nastal okamžik existenčního rozhodnutí, co s nenaplněnými prostory dílny i prodejny. Volba padla na portfolio nejlepších a nejvzácnějších ojetin American Motors Corporation. Do Pikeville se jezdilo například pro kabriolety Rambler Rebel, dvousedadlové sporťáky Nash-Healey, svalnaté Javeliny a dálniční AMX.

Podnikatelský nápad uspěl, nicméně nikdo nedokáže poručit zdraví, které se v rodině zhoršilo a rozjetý obchod začal upadat. Bobby nuceně rozprodal nejlepší exempláře a zbytek přesunul ven před prázdné výlohy. Příroda si začala nárokovat neudržovaná vozidla, která osm let odolávají větru i dešti.

Od roku 2012 firma stále dobře obchodovala jako zdroj náhradních dílů, přičemž nedošlo k rozdělení či rozprodání silně korodujícího inventáře. Nulová údržba postihla i prodejnu, na zbytek ochraňovaných aut se zřítila střecha. „V tom okamžiku jsme měli uvnitř nějaká auta,“ vzpomněl si další z Bobbyho synů. Jeho táta dokonce nakupoval další kusy, snažil se je zachránit prostřednictvím následného přeprodeje sběratelům nebo restaurátorům veteránů.

Poctivý majitel podniku si na jaře 2015 užil znovunabytou pozornost, když se objevil v epizodách automobilového magazínu zaměřeného na stále věrného prodejce AMC, který i přes stav svých zásob dále nabízí celé automobily a také jednotlivé náhradní díly. Po seriálovém připomenutí neúnavné píle jednoho muže společnost Collier Motors AMC opět ustoupila do ústraní automobilového trhu a počátkem roku 2018 zemřel její zakladatel, který po sobě údajně zanechal více než stovku neprodaných vozidel.

Odchod nejvyššího z rodu Collierů inspiroval syny k pokračování otcova odkazu. Celé léta sice nebyly aktualizované webové stránky, ovšem potomci drží dědictví v chodu – na Facebooku bylo dokonce připomenuto, že prodej pokračuje ve starých kolejích. Zvědaví zákazníci provedli zkušební kontakt a vážně se jim z Goldsboro Street dostalo odpovědi. Takže ano, asi nejvíce zarostlé dealerství a zároveň úplně poslední zastoupení American Motors Corporation je pořád dostupné.

Mirek Mazal
Diskuze (0)