Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do tragédie chyběly sekundy! Fanoušci WRC se porvali přímo na trati, málem to odnesl nevinný člověk

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Během nedávné WRC v Chorvatsku se několik fanoušků popralo přímo na závodní trati, kterou o pár vteřin později doslova prolétl soutěžní speciál.

Rallye soutěže jsou nebezpečný sport, organizátoři se však dlouhodobě snaží zajistit, aby žádný divák nepřišel k úhoně. Incident, ke kterému došlo během nedávné soutěže v Chorvatsku, je však těžko pochopitelným hazardem s životy.

Jak ukazuje video, které na Facebook přidal T4T World Rally Team, skupina fanoušků se na jednom z nepřehledných úseků tratě pustila do šarvátky, která skončila až přímo na trati. Navzdory snahám pořadatelů se skupinka pohybovala po trati nepříjemně dlouho, přičemž obzvláště jeden muž evidentně nechápal, jaké nebezpečí mu hrozí.

Video se připravuje ...

Nakonec se však pořadatelům v reflexních vestách za pomoci ostrahy/policisty povedlo dostat všechny diváky z trati. Poslední z pořadatelů přitom utíkal do krajnice již za blížícího se zvuku motoru soutěžního speciálu, kterým byla pořádně rozjetá Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid.

Úsekem, kde se ještě před několika desítkami vteřin rvali dva muži na zemi, pak vůz doslova proletěl. Jak je přitom patrné, poslední z organizátorů ještě stojí ve stráni, kde ho drží jeden z jeho kolegů. Pokud by skupinka z trati nezmizela včas, neměl by pilot vozu nejmenší šanci střetu jakkoliv zabránit.

Moderní soutěžní vozy jsou totiž pekelně rychlé a jejich řidiči mají na rozhodování jen minimum času. S lidmi na trati přitom od slavných (ale nebezpečných) časů skupiny B už nejspíš nikdo nepočítá. Je tedy obrovským štěstím, že v tomto případě nedošlo k tragédii.

Fanoušci WRC nejspíš vědí, že se přesto letošní ročník soutěže v Chorvatsku neobešel bez úmrtí. Ještě před oficiálním startem totiž zahynul irský závodník Craig Breen, který se svým soutěžním speciálem Hyundai vyletěl z trati a svým zraněním podlehl.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

24. 4. 2023 20:03
Re: Dementi.
V tomto případě byl problem s vlajkou ruskou ;-)
Avatar - KANKUNEN
24. 4. 2023 16:49
Ale ti *** mají větší úspěch
než samotné výsledky, ty nekomentuje nikdo.
Avatar - KANKUNEN
24. 4. 2023 16:48
Re: Dementi.
Ukázky z rally vypadají, jak česká soutěž. Naše vlajky byly všude.
24. 4. 2023 16:38
Re: Dementi.
někde už píšou, že účastníkem rvačky nebyl žádný Čech. Ani Ringo:)
24. 4. 2023 16:05
To bude nějaký hoax
Hybrid a rychle?