Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do zkoušek autoškol přibude 38 nových otázek, poprvé budou i videa

Diskuze (5)

Dalších 38 nových otázek bude od poloviny února součástí zkoušek autoškol. Poprvé mezi nimi budou zařazeny i video otázky. Nová sada testů se věnuje například jízdě za snížené viditelnosti či řešení situací na různých typech křižovatek.

Nové zkušební otázky dnes na tiskové konferenci představili zástupci ministerstva dopravy, autoškol a dopravní policie. Ministerstvo začalo nové otázky zařazovat do zkoušek už loni, nyní jich je téměř 900. Každý žadatel v současnosti u zkoušky řeší 25 příkladů.

V Česku skládá zkoušky k řidičským oprávněním zhruba 120.000 žadatelů ročně.

"Bezpečnost silničního provozu je jednou z mých priorit, proto oceňuji, že v první polovině února letošního roku budou do testů pro nové zájemce o řízení zařazeny nové otázky, které připravují na každodenní situace za volantem. Také se v této sadě poprvé u nás objeví i video otázky, což je věc, kterou budeme v budoucnu dále rozvíjet,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Nová sada obsahuje 35 textových otázek doplněných obrázkovou simulací a tři video otázky. Do zkoušek budou zařazeny od 13. února. Zájemci si je budou moci vyzkoušet i na webu noveotazky.cz.

"V textových otázkách ze zkoušky z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy se nyní zaměřujeme na aktuální témata, jako je jízda automobilem za snížené viditelnosti, což je téma v zimě velmi aktuální,“ popsal novou sadu předseda Asociace autoškol Aleš Horčička. Otázky by měly být zaměřeny na reálné dopravní události, sada je složena ze statických i dynamických dopravních situací. Zároveň by měly zamezit případům, kdy se uchazeči o řidičské oprávnění otázky naučí nazpaměť.

Na skladbě nových otázek spolupracovala i dopravní policie. Podle jejího šéfa Jiřího Zlého příklady vycházejí z praxe. "Z učeben a od počítače se tak lehce uchazeč o řidičské oprávnění dostává do každodenního provozu, i když zrovna nesedí s instruktorem za volantem. To je pro nás důležité,“ dodal Zlý.

Nové otázky jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. První sadu 35 nových otázek ministerstvo představilo už loni na podzim. Tehdy se zaměřovaly především na příčiny dopravních nehod, na zranitelné účastníky v provozu, jako jsou cyklisté nebo chodci, a také na možné problémy dopravy ve zhoršeném počasí. Ministerstvo bude s autoškolami i policisty v příštích měsících pracovat na dalších otázkách.

Diskuze (5)

Doporučujeme

20. 1. 2022 06:46
Re: vw gate
A čo by mali robiť ? Veď to je pokuta za 200kč hádam.
Avatar - petr petrumr
19. 1. 2022 15:50
Re: vw gate
to je věcí, že policie u nás nekoná.
19. 1. 2022 09:06
Re: vw gate
140-150 při mírném dešti a silném provozu - už si niekedy šiel po D1 v špičke? Tak ide celý ľavý pruh...
Avatar - petr petrumr
18. 1. 2022 17:57
Re: vw gate
Nevím, ale já jsem dělal psychotesty a ty byly na železnicu , nákladní a vození lidí. Na osobák je děláš, když máš majáky nebo tak něco. Ale máš pravdu, jezdím každý den a o krizovky není nouze. Ale je to taky obrázek tady v diskuzích, někdo tady psal, že jel 140-150 při mírném dešti a silném provozu a nefachmačenko určitě není.
18. 1. 2022 17:04
vw gate
spíš zpřísnit psychotesty..dneska má řidičák opravdu každý