Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Challenger SRT Hellcat Convertible: Jediný svého druhu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dodge Challenger SRT Hellcat je dostatečně šílený již ve své standardní podobě s pevnou střechou. Kabriolet je pak šíleností na druhou.

Dodge Challenger není na rozdíl od konkurenčního Fordu Mustang nebo Chevroletu Camaro automobilkou nabízen jako kabriolet, což poskytuje prostor pro nabídku individuálních společnosti.

Nezávislí úpravci i oficiální prodejci značky se již nejednou chytli příležitosti a předvedli, jak to Challengeru s plátěnou střechou, resp. bez ní sluší. Mezi prvními byla například Mr. Norm’s Garage, ale stroj, za jehož vznikem stojí John Iverson, který vládne Iverson Customs a Iverson Chrysler Center v Mitchellu v Jižní Dakotě, je skutečně něčím výjimečným.

Jako sběratel muscle cars, pod nimiž je podepsána divize Mopar, chtěl John Iverson rozšířit svou sbírku o automobilu, který nebude mít obdoby. Inspirací se mu nakonec stal kabriolet Barracuda z roku 1971 vystavený v jeho vlastní prodejně.

Rozhodl se pro přestavbu Challengeru SRT Hellcat v kabriolet. Výjimečnost tohoto vozu, jehož vznik konzultoval i se současným šefdesignérem Fiat Chrysler Automobiles Ralphem Gillesem, pak má vedle samotné úpravy karoserie zvyšovat i skutečnost, že pochází z prvního modelového roku 2015, v němž bylo vyrobeno 5487 Challengerů SRT Hellcat a stejnou kombinaci odstínu karoserie s čalouněním jako kabriolet pak má jen 188 z těchto vozů.

Samotnou přestavbu zajistila společnost DropTop Customs, která nabízí konverze uzavřených karoserií na kabriolety s plátěnou střechou od druhé poloviny sedmdesátých let a ve svém výrobním programu má v současnosti mimo jiné modely i kabriolety z Dodge Challenger.

Výsledkem se stal bílý kabriolet s černo-červeným interiérem , který má pod kapotou vidlicový osmiválec Hemi Hellcat OHC o objemu 6,2 litru, disponující díky kompresoru výkonem 527 kW (716 k) a točivým momentem 881 N.m.

Dodge Challenger SRT Hellcat Convertible má za sebou několik výstavních akcí a najel prozatím jen 555 mil (893 km). V současnosti jej John Iverson prostřednictvím své společnosti nabízí k prodeji za 139.900 amerických dolarů (zhruba 3.345.000 Kč), což je více než dvojnásobek ceny sériového kupé na severoamerickém trhu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme