Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Charger SRT Hellcat: Nejvýkonnější sedan světa (3x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Dodge využil techniku kupé Challenger SRT Hellcat i pro model Charger a vytvořit stroj bez jakékoliv přímé konkurence.

Nový Dodge Challenger SRT Hellcat se stal hvězdou letošního léta mezi výkonnými americkými kupé a dokonale zastínil svou nejbližší konkurenci v podobě aktuálního Chevroletu Camaro ZL1 a dosluhujícího Fordu Shelby GT500.

Hlavní zásluhy na tom má jeho pohonná jednotka, kterou je vidlicový osmiválec o objemu 6,2 litru pojmenovaný Hellcat. Tento motor přeplňovaný kompresorem disponuje výkonem 527 kW (716 metrických koní) a točivým momentem 881 N.m, což jsou hodnoty k nimž konkurenti téměř ani nedohlédnou.

Téměř ihned po květnovém odhalení Challengeru SRT Hellcat se začaly objevovat spekulace o uvedení stejně pojmenovaného Chargeru, jemuž bude pod kapotou tepat stejné srdce. Nyní Dodge ukončil všechny spekulace a představil Charger SRT Hellcat, který uvádí jako nejrychlejší a nejvýkonnější sedan na světě.

Pod kapotu nejostřejšího Chargeru se samozřejmě nastěhoval kompresorem přeplňovaný osmiválce Hellcat o objemu 6,2 litru s výkonem 527 kW (717 k) a točivém momentu 881 N.m, jehož síla míří na kola zadní nápravy pouze přes osmistupňovou automatickou převodovkou TorqueFlite 8HP90.

Sedan, jehož hmotnost se pohybuje okolo 2114 kg, má rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravou v poměru 54:46 a je schopen dosáhnout rychlosti 328,3 km/h. V případě akcelerace jsou jeho schopnosti rovněž impozantní, protože z 0 na 96 km/h vystřelí za 3,7 s a čtvrt mílí s pevným startem ujede za 11,0 s, což je o 0,4 s rychlejší čas než má letošní Viper a poslední Corvette ZR1. Za pozornost stojí i jeho výkon v disciplíně 0 - 160 km/h – 0, na kterou potřebuje méně než 13 sekund.

Vedle svého výkonného motoru se muže Charger SRT Hellcat pyšnit i svým podvozkem s adaptivními tlumiči, brzdovým systémem s 15,4-palcovými kotouči Brembo, šestipístkovými třmeny a 20-palcovými kovanými koly z hliníkové slitiny obutými do pneumatik Pirelli P Zero o rozměrech 275/40 ZR20.

Šílený motor a sportovní podvozek doplňují agresivnější linie karoserie. Změny se odehrály především v oblasti předních partií, kde je nová maska chladiče spolu s předním nárazníkem a hliníkovou kapotou motoru s řadou vstupů a výdechů vzduchu. Na zádi je pak nový nárazník, spoiler na víku zavazadlového prostoru a dvojice masivních koncovek výfukového systému.

Sportovní styl pokračuje i v interiéru, v němž vedle dvoubarevného čalounění kůží Nappa a Alcantarou zaujme i sportovní volant se zploštělým věncem nebo audio systém Harmon Kardon s osmnácti reproduktory. Digitální přístrojový štít nabízí vedle otáčkoměru a rychloměru ještě displej, zobrazující nejrůznější informace, mezi nimiž je i G-meter a stopky.

Samozřejmostí je multimediální systém Uconncet s dotykovým displejem o úhlopříčce 8,4 palce, jehož prostřednictvím lze vedle rádia, navigace, telefonu a dalších běžných funkcí měnit i režimy nastavení motoru a podvozku. K dispozici jsou celkem čtyři a vedle nich je v menu i individuální nastavení, kdy si řidič může pohrát s tuhostí řízení, odezvou na plynový pedál nebo tvrdostí tlumičů..

Samozřejmostí je pro Hellcat dvojice klíčků, z nichž ten červený uvolní maximální výkon, zatímco ten černý nabídne jen 368 kW (500 k). Navíc lze aktivovat speciální režim, který po zadání čtyřmístného kódu dále sníží výkon, nedovolí motoru vyšší otáčky než 4000 za minutu a nelze například ani vypnout ESC.

Premiéra Chargeru SRT Hellcat se sice odehrává nyní, ale jeho výroba se má rozběhnout až začátkem příštího roku a následně má být spuštěn prodej na severoamerickém trhu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
15. 8. 2014 13:25
Re: Absolutní špička
Tyhle US auta maji hlavne poradnou porci vahy. Vzdyt to vazi jak muj Touareg r.v. 2010 ! Je to spis poradna lokomotiva >:-[] Hlavne, ze tu lidi skuhraj, kdyz ma BMW M4 kolem 1.5 tuny. A ze by treba Porsche nemelo dusi?
Avatar - Barrichello
15. 8. 2014 12:58
Re: :)
Jenže tohle je amerika a k tý patří automat >:D
15. 8. 2014 12:41
Re: :)
Uniká ti jedna zásadní věc. To auto není okruhový speciál u kterýho jde jen o čas dosažený na jedno kolo. Tohle auto je pro radost řidiče. A s manuálem poskytne víc radosti a požitku z jízdy než s automatem. Jinak máš samozřejmě pravdu, že s pádlama pod volantem využiješ výkon motoru efektivnjěc než s manuálem, ale jde o to někomu kdo má takovýhle auto? ;-)
Avatar - Barrichello
15. 8. 2014 11:43
Re: :)
Tak nějak. Sou tam pádla, takže jde řadit pádlama a já myslím, že pro řadu lidí bude jen dobře, když budou moc mít obě ruce na volantu.

Ta 8st. ZF řadí prý hodně dobře, nemam důvod nevěřit, 6st. co mam už v druhém autě řadí taky super.
15. 8. 2014 08:32
Re: :)
Proč každou sekundu? Kamarád má 7,5 litrovou ameriku a využívá stupně 2,3,4,5 s tím, že většinu času stačí 2,3. Je to přeci krásný když se ti na volnoběh klepe fofr klacek mezi sedačkama a když zařadíš a šlápneš na to tak vidíš jak se motor s převodovou zhoupnou na silnetblokách a řadička se pohne. A když si na ní položíš ruku tak cítíš tu sílu ;-)