Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge prý chystá extrémní Challenger spalující ethanol, má jít o rozlučku s érou V8

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Podle spekulací by se mohlo jednat o nejvýkonnější tovární Challenger, výkon by údajně mohl překonat hranici 1000 koňských sil.

Automobilka Dodge má opravdu bohaté zkušenosti se stavbou extrémně výkonných silničních automobilů. Ostatně při pohledu do minulosti stačí připomenout model Challenger SRT Hellcat s výkonem 707 koní, představený v roce 2014, nebo Challenger SRT Demon z roku 2017, který s výkonem 840 koní jako první silniční automobil zvládl NHRA certifikovaný sprint na ¼ míle pod deset sekund - v čase 9,65 sekundy.

Nikdo tedy nepochybuje o tom, že Dodge skutečně umí postavit extrémní sportovní stroj, samotná automobilka ale zřejmě znovu plánuje posouvat hranice možného. Podle informací webu MoparInsiders, který se odvolává na anonymní zdroje, totiž Dodge staví extrémní Challenger s rekordním výkonem.

Zatím se bavíme pouze na úrovni spekulací, nový model by však měl být upraven na spalování etanolu E85 a jeho výkon by se mohl pohybovat dokonce až kolem 1000 koňských sil. Údajně tak půjde o naprostý vrchol nabídky a současně také stylovou rozlučku s jednou érou motorů V8.

Video se připravuje ...

Podle posledních informací totiž Dodge plánuje ukončit výrobu stávajících modelů Challenger a Charger zhruba v roce 2024, kdy je nahradí modely s šetrnějším pohonem. Ještě předtím se ale dočkáme premiéry několika důležitých novinek, včetně minimálně jednoho výkonného elektromobilu s pohonem všech kol a výkonem možná až kolem 1000 koní.

Ostatně nedávno na veřejnost unikla informace, podle které chce Dodge představit během tohoto léta přinejmenším tři modely. Každý z modelů by přitom měl reprezentovat jedno z hesel: Current, Getaway, a Future. V překladu tedy současnost, únik a budoucnost.

Existuje tedy šance, že nový extrémní Challenger bude představen již letos v létě. Jeho extrémní výkon, ke kterému by mělo přispívat palivo etanol E85, pak může být rozlučkou se současnou érou těchto masivních motorů, jejichž odolnost a schopnost nabízet obrovské nepřestává udivovat.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

12. 7. 2022 17:41
Re: To bude dobrá bestie
Oficialne.
Neoficialne sa bude dat este dlho kupit crate engine od Moparu,alebo Chevrolet performance atd a bude sa pekne swap-ovat
Avatar - Barrichello
12. 7. 2022 12:26
To bude dobrá bestie
pokud to zrealizují. Hodně zajímavý kousek s asi hodně extrémními výkony.

Smutnější je ovšem konec legendárních V8 HEMI....

Řadová šestka s turby coby náhrada, to je pro ameriku hodně atypický motor.