Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dominance Benziny se zvýší, převezme část stanic OMV

David Bureš
Diskuze (31)
Unipetrol chce lépe využívat kapacity svých rafinérek. OMV zase optimalizuje svoji českou síť.

Firma RPA Unipetrol, provozující tankovací stanice značky Benzina, převezme třetinu stanic z české sítě OMV. Díky 68 převzatým stanicím upevní svoji pozici jedničky na trhu. Po dokončení transakce bude RPA Unipetrol v Česku provozovat 407 benzinek.

Podepsanou dohodu mezi Unipetrolem a OMV ještě musí schválit antimonopolní úřad. Pokud bude transakce schválena, budou první tankovací stanice předány novému majiteli ještě během letošního roku. V tuto chvíli není jasné, které benzinky pod Unipetrol přejdou.

Převedení třetiny stanic k novému majiteli potvrzují dřívější domněnky odborníků, že to OMV se zastoupením v Česku v dlouhodobém horizontu nemyslí tak vážně. Podobný otazník visí také nad Shellem. Vedle Benziny naopak posílil ještě MOL, který loni přebral 125 stanic Agipu.

„Úspěšným dokončením akvizice čerpacích stanic bude potvrzena pozice značky Benzina jako jednoznačného lídra tuzemského maloobchodního trhu s pohonnými hmotami,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

Unipetrolu to navíc pomůže efektivněji využívat jeho rafinérské kapacity v rámci firmy Česká rafinérská. Unipetrol je od loňského dubna jediným vlastníkem této společnosti, když převzal podíly Shellu a Eni.

OMV pak prodej zhruba třetiny českých stanic vysvětluje snahou o optimalizaci sítě. „Po této transakci budeme na českém trhu v optimální pozici,“ tvrdí člen výkonné rady OMV Manfred Leitner. Po dokončení prodeje v Česku zbude 137 stanic OMV.

Čeští řidiči mohou tankovat u zhruba 3.800 veřejně přístupných benzinových stanic, což je proti okolním státům výrazně vyšší číslo. Česko dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích. Proti minulým letům však dochází k unifikaci sítě, z trhu postupně odešly značky BP, Total, Aral nebo Esso.

Unipetrol dnes provozuje 339 veřejných benzinových stanic, což z něj dělá lídra trhu. Druhá je skupina MOL provozující 315 stanic značek MOL, Agip, Slovnaft a Pap Oil. Postupně se ale všechny její benzinky přejmenují na MOL, nebo Pap Oil. Třetí je Čepro se 190 stanicemi sítě EuroOil.

David Bureš
Diskuze (31)
23. 1. 2016 06:30
Re: Polsko
"Tank ONO.." tak voni maj svou vlastni rafinerku? Co jsem zaslechl tak prodavaji benzin s celkem podprumernou kvalitou..? Je to pravda? :-! Ale nejlevnejsi benzin v Cesku vyhrava. ;-\
Avatar - praděda7
22. 1. 2016 14:12
Re: Pumpy
Výjimka potvrzuje pravidlo, jestli nevíš... :-!
22. 1. 2016 14:03
Re: Polsko
Jak smutne? Dyk ty sam jsi hlasal ze stat ma podnikani podporovat, ne? Jo, ale ty jsi to myslel uplne jinak. Robin Hood bral chudym a daval bohatym...co se zmenilo? >:D
22. 1. 2016 14:02
Re: Polsko
Tsk! Soudy? v CR? >:D >:D >:D Asi jsem cynik, ale ja vidim za kazdym bukem zkorumpovaneho vsivaka. ;-)
Avatar - Barrichello
22. 1. 2016 14:01
Re: Pumpy
Já to viděl na videu ten respekt >:D