Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dostupný elektromobil Dacia by se měl představit již příští týden

Ondřej Mára
Diskuze (39)

Kompaktní elektrický crossover Dacia Spring, který bude lákat na dostupnou cenu, by se měl evropské veřejnosti představit již v polovině října.

Značka Dacia, která již od roku 1999 spadá pod automobilku Renault, se proslavila především svými dostupnými a mnohdy nečekaně odolnými modely. Tento rok by pak měla svou nabídku rozšířit o první elektromobil, který by se měl držet její úspěšné strategie.

Elektrický kompaktní crossover Dacia Spring by měl mít na délku cca 3,73 metru, jeho elektrický dojezd by se měl pohybovat zhruba na úrovni 200 kilometrů (dle harmonogramu WLTP) a jeho cena by měla učinit elektromobilitu skutečně (a dost možná vůbec poprvé) dostupnou i pro masy.

Revoluční Dacia, jak bývá Spring občas popisován, byla představena ve formě konceptu již v dubnu tohoto roku. Oficiální premiéra se pak podle informací webu AutoEvolution uskuteční již 15. října tohoto roku během konference eWays. Začátek prodejů se pak očekává v první polovině příštího roku.

Na spekulace o ceně je v současnosti ještě brzy, zvlášť když se bude na evropských trzích mnohdy odvíjet podle výše státních dotací na pořízení elektromobilu. V zahraničí se však spekuluje o cenách v rozmezí 10.000 až 15.000 euro, což by bylo cca 271.000 až 406.000 Kč.

S takovou cenovkou by byl Spring bezpochyby nejlevnějším evropským elektromobilem a konkurovat by mu nemohl ani koncernový sourozenec Renault Zoe. Oproti Renaultu však Dacia nabídne omezený dojezd, nižší výkon a pravděpodobně i výrazně jednodušší interiér s chudší výbavou.

Ostatně není žádným tajemstvím, že základem vozu bude pravděpodobně levný elektromobil pro čínský trh Renault K-ZE, který se v čínské provincii Hubi vyrábí již od roku 2019. Pod jeho kapotou je přitom uložen elektromotor o výkonu 44 koní, který napájí baterie o kapacitě 26,8 kWh. Podobné parametry se přitom očekávají i u modelu Dacai Spring.

Ondřej Mára
Diskuze (39)

Doporučujeme

Avatar - xxc
7. 10. 2020 21:00
Re: Cena
Nehovorim, ze Skoda je lepsia, ale jednoznacne bola skor na trhu a splnila to, co Dacia roky slubovala. A baterku ma Skoda lepsiu, aj dojazd a vykon, aspon podla dostupnych informacii.
7. 10. 2020 14:00
Re: Re: Pro koho?
No a neznamena to tedy mimo jine to, ze skoro kazdy, jak ty rikas, na to auto tim padem nema?

Tak si vyber, jestli ma skoro kazdy clovek byt za 4 miliony na pohodu a 400 tisic za auto uz ho nerozhazi, nebo to ma na hypo a na auto nema, protoze chodi do prace na osmicku. Vzdyt se sam svymi argumenty strilis do hohy. Kdo breci ci nebreci je snad irelevantni
7. 10. 2020 11:31
Re: Je velmi pravděpodobné....
No jo, ale Duster je hit a narozdíl od tohoto elektroautíčka i normálně použitelný. Se super poměrem cena/výkon ;-)
7. 10. 2020 10:30
Re: Cena
Čo dohľadal? Informácie, o ktorých sa len špekuluje? Jasne, Škoda je vždy lepšia a použiteľnejšia ako čokoľvek... Kým niekoho označíš za lempla, tak sa aspoň skús zamyslieť, ťuťulo.
7. 10. 2020 09:58
Re: Re: Pro koho?
Tak se měl líp učit. To je pořád v týhle republice brekot, ale skoro každej jen sedí na zadku a čeká, že se něco stane. A ne, chodit na osmičku do práce nestačí, to je podmínka nutná, ne dostačující.