Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovezl si unikátní Jeep z USA: Tento čtyřicetiletý kousek se jen tak nevidí!

Petr Slováček
Diskuze (0)

Boris Stránský strávil kus života v USA, odkud si dovezl už před třiceti lety Jeep Cherokee Chief. Auto raritní v Evropě a už i v zámoří navíc pořádně vylepšil.

Některé rozhovory vznikají zcela neplánovaně a bez přípravy. Třeba když jsme v červnu hledali v Posázaví klidnou lokaci na focení nové jawy a padla nám do okna samota vedle hlavní silnice. Jen co jsme začali fotit, přijela řidička v bílém jeepu, které jsme blokovali průjezd. S úsměvem nás obkroužila, aby se zanedlouho ukázal chlapík na průmyslové travní sekačce. A prý jestli by se nám líp nefotilo u něj v areálu. Místa je dost, a ještě nám ukáže jeep, jaký jsme dosud neviděli. Inu, za podívání nic nedáme.

Nakonec z toho bylo příjemné odpoledne ve společnosti bodrého Borise Stránského a jeho sympatické manželky Andrey. A měl pravdu – jeepům propadl a má jich několik. Zejména téměř čtyřicetiletý Jeep Cherokee Chief se opravdu hned tak nevidí!

Za kopečky

Boris Stránský vzpomíná, jak coby vyučený automechanik emigroval zkraje 80. let po vojně ze sportovního soustředění v Jugoslávii do Itálie. Časem se dostal až za moře do USA, kde vstoupil do vojenských služeb. Jako první auto si tam pořídil Chevrolet Impala.

Vždycky ale toužil po jeepu, jenže tehdy drahém a nedostupném – zejména ve sportovní variantě Cherokee Chief, kterou chtěl nejvíc. „I na americké poměry byl hodně drahý, a tak je jich dodnes v USA málo. Nepraktické auto, dvoudveřové, vlastně zmetek, ale rarita,“ dívá se s láskou na svůj černý kousek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (0)

Doporučujeme