Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DS představuje luxusní elektrický koráb s motorem formule. Ujede až 650 kilometrů

Stanislav Kolman
Diskuze (11)

Značka DS neveze na ženevské výstaviště jen svou novou vlajkovou loď DS 9. Ukáže i elektrickou vizi budoucnosti.

Moment překvapení se asi definitivně stává minulostí. Automobilky své hlavní novinky dobrovolně vypouští do světa ještě před startem samotného autosalonu. Platí to i pro luxusní francouzskou značku DS, která na ženevské výstaviště přiveze svou novou vlajkovou loď – limuzínu DS 9. Aby toho nebylo málo, přihodí ještě koncept jménem Aero Sport Lounge.

Francouzi si k tomu samozřejmě vymysleli hezký příběh. Říkají, že tato vize elektrického SUV kupé ukazuje, jak mohou automobily navržené pro maximální účinnost existovat, aniž by se musely vzdát charakteru a silného designu. Nemá přitom jít jen o nějaké plácnutí do vody. Vedoucí designérského týmu Thierry Metroz říká, že Aero Sport Lounge je předzvěstí budoucích sériových modelů.

Koncept má na délku pět metrů a obouvá třiadvacetipalcová kola. Byť jde o vůz s vysokou karoserií, aerodynamickým tvarováním přídě se snaží minimalizovat odpory. Tradiční maska je tu nahrazena obrazovkou s paletou senzorů, které se starají o bezpečnost posádky.

Neméně zajímavé je rovněž pohonné ústrojí. Elektrický koncept totiž dostává technologii, s níž se značka DS prezentuje v šampionátu Formule E. Označení E-Tense ukrývá jeden elektromotor o výkonu 500 kW (680 k) a akumulátory s kapacitou 110 kWh. Stovku tak koráb zvládne za 2,8 sekundy a slibuje dojezd 650 kilometrů na jedno nabití.

Přestože interiér se ještě na žádných oficiálních snímcích neobjevil, i tady chce DS šokovat. Láká totiž na „znovuobjevení“ kouzla kabin a odvážné kroky. Třeba ten, že v autě nenajdete žádné dotykové obrazovky a displeje, které jsou dnes tolik populární. Namísto toho prý máme v pracovišti řidiče očekávat jen dva úzké proužky pro zobrazování nejdůležitějších informací.

Úplně bez nich se to ale neobejde. Dva displeje jsou umístěné po stranách přístrojové desky a zobrazují obraz z virtuálních zpětných zrcátek, jak to z poslední doby známe třeba z Audi e-tron či Hondy e. Další informace, které se tradičně zobrazují v multimediálním systému, se v tomto autě promítají na čelní sklo. Důvod? DS říká, že tímto krokem vznikne uvnitř ještě více prostoru pro luxusní materiály.

DS Aero Sport Lounge se v celé své kráse představí již příští týden na ženevském výstavišti. Dny pro tisk startují 3. března.

Stanislav Kolman
Diskuze (11)

Doporučujeme

27. 2. 2020 16:02
Re: extravaganza
v tom pripade sa da povedat to iste o nemcoch, ze je to iba prezleceny, recyklovany vag.
bez ohladu na znak na kapote....
Avatar - xxc
27. 2. 2020 12:27
Re: extravaganza
Z auto union upiekli, alebo ako sa to vtedy volalo :-)
Avatar - xxc
27. 2. 2020 12:26
Re: výkon 500 kW
pravdepodobne ano
27. 2. 2020 09:36
Re: extravaganza
Z hovna bič neupleteš, ať už to pojmenuješ jakkoliv..
27. 2. 2020 01:01
Re: výkon 500 kW
Aha, takže ta technologie znamená že DS používá k pohonu podobně jako Formule-E elektromotor ?