Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dvoudveřový Range Rover přece jen žije. Jmenuje se Adventum Coupé a navrhl ho Holanďan

David Bureš
Diskuze (4)

Oficiální projekt dvoudveřového Range Roveru musela britská automobilka kvůli finančním problém zrušit. Existuje však firma, která vám ho přece jen postaví.

Range Rover je v dnešní podobě velké luxusní pětidveřové SUV, původně však tento vůz v roce 1970 debutoval s třídveřovou karoserií. V roce 2018 se k takovému autu chtěl britský výrobce vrátit, pomocí exkluzivní edice Range Rover SV Coupé, finanční problémy automobilky ale nakonec jeho realizaci neumožnila. Našla se však firma, která třídveřového „Range“ klientům přece jen postaví.

Jmenuje se Niels van Roij Design, sídlí v Londýně a v minulosti se proslavila třeba návrhem kombíku na bázi elektromobilu Tesla Model S. O přípravách třídveřového Range Roveru poprvé mluvila již před rokem, letos však její dílo debutuje v sériové podobě.

Společnost holandského designéra Nielse van Roije tak splňuje své sliby, že nabídne speciální třídveřové SUV. To sice vychází ze sériového pětidveřového luxusního SUV, změněno ale bylo zásadním způsobem.

Opravdu totiž nejde jen o zaslepení zadních dveří, Niels van Roij tvrdí, že až na kapotu, blatníky a víko zavazadelníku jsou všechny panely karoserie jiné. „Přední dveře byly kompletně přepracovány, dříve použité imitace vzduchových výdechů u Adventum Coupé nepoužíváme, protože forma následuje funkci,“ říká k tomu holandský stylista. Nové díly jsou kvůli odlehčení vyrobeny z hliníku.

Interiér pak využívá známou koncepci ze sériového auta, lze však individuálně upravit podle přání zákazníka. K dispozici jsou tak ty nejvybranější materiály, a to včetně takových, jako je tvíd, týkové dřevo nebo jehněčí vlna. Návrh každého z postavených vozů probíhá přímo ve spolupráci s klientem, který si může zvolit jakoukoliv kombinaci.

Konkrétně první hotový kousek využívá kombinace bílé karoserie v odstínu Arctic White s interiérem využívajícím čalounění z červené kůže. Palubní desku zdobí černé lakování, zatímco zadní lavici nahradila dvojice samostatných sedadel. Nové jsou i dveřní panely, se svébytnými klikami, kombinací černé a červené kůže Nappa nebo speciálními kapsami. Na celou podlahu je pak užito týkové dřevo. Výbavu doplňují dva deštníky s rukojetí v červené kůži, stejné, jaká je užitá v interiéru auta.

Exkluzivní dílo si zaslouží i speciální motor, kterým je výhradně kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu pěti litrů, který je naladěn na 525 koní (386 kW).

Adventum Coupe bude postaveno v sérii pouhých 100 exemplářů, ve výsledku se tak stane ještě větší exkluzivitou než zamýšlený Range Rover SV Coupé, který měl být vyroben v sérii 999 kousků. S ohledem na to není dvoudveřové SUV zrovna levné. Automobil stojí 270.000 eur bez daně (cca sedm milionů korun), přičemž vám ho firma postaví po zaplacení zálohy ve výši 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun). Je to však mimochodem méně než originál, který dostal českou cenovku 7,55 milionu korun.

Výrobní proces následně zabere minimálně půl roku, v závislosti na individuálních úpravách, které si klient zvolí. Samotná výroba bude probíhat u karosáře Base van Roomena.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

14. 3. 2020 03:18
Sice nepříliš praktické,...
...ale jinak nádherná práce! (tedy až na ty příšerné dřevěné "koberečky" :-) ).
13. 3. 2020 20:43
na co?
A k čemu je toto řešení vlastně dobré? :no:
Avatar - speedfred
13. 3. 2020 13:34
Re: Podlaha
Áno, to drevo je nepraktické ale vypadá to paradne.
Aj keď SUV nemusím tak mám troška slabosť pre RR a takýto 3 dv zvlášť. Fakt vypadá suprovo. :yes:
13. 3. 2020 12:11
Podlaha
Vypada to v celku slusne.. jen si nedokazu predstavit mit pod nohama drevo.. Koberecky mi prijdou jako komfortnejsi varianta 🤷‍♂️