Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrická Škoda Fabia existuje! Při testech dostává zabrat, jen tak ji ale nekoupíte

Jan Zajíc
Diskuze (32)

Elektrifikovanou budoucnost odstartovala automobilka Škoda elektrickým Citigem a SUV jménem Enyaq. Teď se na cestách objevuje rovněž elektrická Fabia, avšak v tomto případě je to docela jiný příběh.

Elektrická Fabia prohánějící se po rakouských cestách totiž nemá s mladoboleslavskou automobilkou nic společného. Jde o projekt firmy Kreisel Electric, jmenuje se Fabia RE-X1 a určena je pro rakouské rallyeové šampionáty. Původně měly elektrické vozy naskakovat v sezoně 2021 jen coby doprovod pro sbírání dat a prvotních zkušeností. Nakonec to ale vypadá, že by již příští rok mohlo jít o nedílnou součást soutěže pod hlavičkou AMF (Rakouské federace motoristického sportu).

Firma vlastně vzala Škodu Fabii R5 a vnitřnosti kompletně vyměnila, podle všeho stála investice do přestavby 700.000 euro (v přepočtu něco přes 18 milionů korun). „Celé tělo je Fabia, kterou známe. Ale uvnitř je vlastně úplně všechno kompletně přestavěno,“ vysvětluje společnost Kreisel.

Podle tvůrců jsou již teď dva prototypy RE-X1 připraveny naskočit do lednových soutěží. Technické podrobnosti zatím zůstávají tajemstvím, víme jen to, že v útrobách pracují dva elektromotory (na přední a zadní nápravě) o výkonu 125 kW. Pokud elektrické Fabie do ostrých soutěží opravdu naskočí, za volant jedné z nich usedne rakouský šampion Raimund Baumschlager. A cíle nejsou malé, Kreisel si brousí zuby na celkové vítězství v šampionátu.

Jan Zajíc
Diskuze (32)

Doporučujeme

2. 1. 2021 10:58
Re: Tak budou v depu namísto malých
A to něčemu vadí?
2. 1. 2021 10:57
Re: Tak budou v depu namísto malých
Aha... myslíš že elektromotor pojede na glycerin? Ó ty jsi moudrý! Jim to navrhni!
Avatar - speedfred
1. 1. 2021 18:46
Re: Mocný zvkuk
Zvuk v F1 sa od roku 2014 keď zaviedli tieto pohone jednotky celkom zmenil.
To by si ale musel asi chodiť na preteky, čo sa ale podla mňa nezhoduje s tvojim eko-myslenim.
31. 12. 2020 01:13
Re: ZVUK
Když jsem ten šot viděl a slyšel, málem jsem spadl smíchy pod stůl! :-)
30. 12. 2020 23:05
Re: Mocný zvkuk
Až na to že my se bavíme o rally ne o F1, a tam to pořád práská a střílí dodnes :-!