Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fabii RS TDI s nízkým nájezdem jen tak neseženete, tahle je výjimka. A ještě ve zvláštní verzi

Jan Zajíc
Diskuze (51)

Škoda Fabia RS 1. generace je hodně zajímavé auto. Především proto, že výrobce se u něj snažil spojit sportovní charakter s úsporným vznětovým motorem.

První Fabia RS se světu představila na ženevském autosalonu v roce 2003, tedy zhruba tři a půl roku po standardní verzi. A i když na začátku nového tisíciletí byla obliba vznětových motorů na vrcholu, český hot-hatch s turbodieselem tehdy leckoho překvapil. Zvlášť když nafťák byl pro RS jedinou možností, s jinou motorizací se nepočítalo. 

Škoda přitom sáhla po osvědčeném motoru 1.9 TDI-PD. V eresu dával nejvyšší výkon 96 kW při 4.000 ot./min a maximální točivý moment 310 N.m už od 1.900 ot./min.

Ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou zajišťoval zrychlení z klidu na stovku za 9,5 sekundy a nejvyšší rychlost 206 km/h.

Provedení RS tak bylo nejen nejrychlejší verzí modelu, ale současně jediným, které pokořilo dvoustovku. Přitom kromě toho a potenciálně odolné techniky nabízelo mimořádně zajímavou spotřebu. A také velice slušnou výbavu. V době uvedení Fabia RS stála 495.000 Kč.

A i když si dnes o hot-hatchi s tédéíčkem můžeme myslet svoje, ereso zaznamenalo úspěch. 

Pozoruhodně si první sportovní Fabia vede také jako ojetina. Při hledání jetého exempláře totiž zjistíte, že jich zas tak moc na prodej není, že si slušně drží cenu a hlavně, že je skoro nemožné najít kus s nízkým nájezdem kilometrů.

Velká část vozů má za sebou více než 200 tisíc kilometrů, ale na prodej jsou i auta s nájezdem přes 400 tisíc km. Takže jestli se vám Fabia RS líbí a patříte k lidem, pro které je číslo na tachometru důležité, strávíte výběrem dost času.

Nám se pro zajímavost povedlo najít jediné "volné" ereso s nájezdem pod 100 tisíc km. K mání je Švýcarsku a podle prodejce má za sebou necelých 78 tisíc kilometrů.

Zvláštní je ovšem ještě z jiného důvodu. Jde to totiž o provedení, které se v České republice oficiálně neprodávalo. Ani nikde jinde - kromě Švýcarska.

Alpská země totiž byla po Velké Británii druhým nejvýznamnějším odbytištěm Fabie RS, proto na konci životního cyklu vozu tamní zákazníci dostali limitovanou edici nazvanou Swiss Blue Edition.

Každý ze stovky kusů měl speciální modrý lak karoserie, modré čalounění sedadel z alcantary, xenony nebo velký displej palubního počítače. A jak už určitě tušíte, nabízený exemplář, registrovaný v květnu roku 2007, je právě jeden z oné stovky.

Cena ovšem není nejnižší. Prodejce za více než 13 let starou naftovou Fabii žádá 10.900 švýcarských franků, což je v přepočtu asi 265 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (51)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
23. 12. 2020 23:02
Re: Rozbijam
Ano vysvětloval mnohokrát, navíc včetně odkazů

Fakt CHCÍPNI? Ty opravdu nemáš hranice = tak https://www.hifi-voice.com/…ny-novy-rok-2021

A klidu na duši pomáhá hudba https://www.hifi-voice.com/…1-pandemie-hudby

Prostě všem https://neviditelnypes.lidovky.cz/…729_p_cirkus_nef
23. 12. 2020 17:46
Re: Rozbijam
Opet ty cur,aku stejna pisnicka. Vysvetleni nic. Jen ty tvoje drzy kecy. A vysvetleni ze si to uz kdysi vsechno vysvetloval. Tak chcipni debile.
Avatar - Hammunasakra
23. 12. 2020 08:56
Re: Rozbijam
A proč? Už si ho včetně vysvětlení DOSTAL! Když si to bůhvíproč zpochybňoval = výsledek NULA
PROČ to vlastně zpochybňuješ?? Protože to NEVÍŠ? No VĚTŠINU 99,9% přece nevíš :-|

"Kapku víš oceán nevíš" už si ten seriál zkusil? Je na tebe asi moc složitý ale povedenej viz recenze fakt JE :yes:

TAKY si dostal vysvětlení o dotování = a podívej se na sebe = dál zcela ABSURDNĚ popíráš = nemá to cenu

Jen furt dokola zpochybňuješ čemu nerozumíš = drtivou VĚTŠINU VŠEHO

Jak si teď o víkendu napsal = i úroveň rozlišení jaký je to typ hybridu je na tebe MOC = nerozlišuješ to. To je sakra nízký laťka = což nás vrací na začátek našich debat a dotaz: Ty nemáš ani maturitu žejo?

A jak to tak bývá PROTO kritizuješ a urážíš VŠECHNO NAD tebou že jsme POD tebou = kritizuješ čemu nerozumíš = všechno

Takže pěkný vánoce = a nemachruj = prostě 99,9% nevíš to je celý
Včetně toho že dotování nafty jen daní až 9 kč litr = je fakt. Útěchou ti muže být že to nevědělo víc lidí = a že nejsi sám komu to hlava nepobrala ani po xyz odkazech
Avatar - Hammunasakra
23. 12. 2020 08:45
Re: Chyby
:yes: :yes:
Avatar - Hammunasakra
23. 12. 2020 08:45
Re: Rozbijam
Fakt ty mě říkáš debílku?? :-O :D :-!

Sam si napsal že VĚTŠINU vysvětlení a odkazů NECHÁPEŠ = téma dotování nafty TVÁ HLAVA NECHÁPE ODMÍTÁ už druhý ROK!

Pamatuješ jak si tvrdil = že snížení daně se tomu přece NEMŮŽE říkat dotace? No a dotace zel3na nafta je...?

Tolik k tvým logickým závěrům = a tobě to když to píšeš asi fakt přijde "logické"

Takže = dotování nafty = už chápeš ROZSAH svého absurdního popírání?
Takže = jen daní až 9 kč na litr = to zjevně NE(chápeš ;-)
Takže = ten dokument Sira Attenborougha si už viděl? Hodně věcí znáš ode mne z dřívějška = si teda blbeček tupý hovado debílek = ty a barik nebo já a Sir A.? :-)