Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické autobusy Scania slaví úspěch na severu Švédska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Scania spolu se svými partnery posouvá do další fáze úspěšný projekt linkového provozu bateriových elektrických autobusů v extrémních podmínkách na severu Švédka.

Společnost Scania zveřejnila první informace o programu zkušebního linkového provozu elektrobusů v Östersund, švédském městě ležícím zhruba 560 kilometrů od hlavního města Stockholmu, začátkem roku 2017.

Trojice bateriových elektrických autobusů pak vyrazila do linkového provozu v březnu roku 2018 a letos je přesně podle plánu doplnila trojice dalších vozidel. Östersund bylo zvoleno pro své nízké zimní a mírné letní teploty, které se pohybují zhruba do minus 30 do plus 30 stupňů Celsia, aby byl vyzkoušen jejich vliv na baterie.

Projekt, kterého se společnost Scania účastní jako dodavatele elektrobusů a jejich kompletního servisu, je realizován ve spoluprací s vedením města Östersund a dodavatelem energie, zatímco autobusy provozuje dopravce Nettbuss, dceřiná společnost norských státních drah, která je druhým největším provozovatelem autobusů v severských zemích.

Scania pro linkový provoz v Östersunde připravila nízkopodlažní dvounápravové elektrické autobusy Citywide LF 4x2, k jejichž pohonu slouží elektromotor o výkonu 130 kW. Potřebnou elektrickou energii poskytují 110 kWh lithium-iontové baterie.

Pro zajištění provozu od letošního roku již šesti elektrobusů byl postaveny dvě nové nabíjecí stanice, které jsou využívány pro dobíjení baterií vozidel na 14 kilometrů dlouhé hlavní autobusové lince. První trojice elektrobusů od zahájení svého provozu absolvovala již více než 120.000 kilometrů a přepravila více než 300.000 cestujících.

Podle materiálů zveřejněných společností Scania má tento projekt skutečně pozitivní vliv na životní prostředí a elektrobusy se významně podílí na snížení emisí škodlivých výfukových plynů v oblasti, kde jsou provozovány. Scania dodává, že v okolí městečka Billsta, kde tři menší elektrárny vyrábějí obnovitelnou energii pro místní použití a dobíjení baterií elektrobusů používaných v Östersundu se vrátil do volné přírody orlovec říční, lipan a pstruh.

Vedle rozšíření vozového parku elektrických autobusů o další tři vozidla začátkem letošního roku se s ohledem na úspěšnost celého projektu připravuje otevření další trasy, na níž budou provozovány elektrobusy. Cílem je doprava v Östersund bez fosilních paliv do roku 2030.

Zdroj: Scania

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme