Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické hasičské vozidlo Rosenbauer CFT nasadí i hasiči v Hollywoodu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

První severoamerický hasičský sbor, který bude mít k dispozici elektrické vozidlo Rosenbauer CFT, sídlí v Los Angeles. V příštím roce jej má využívat v ulicích slavné čtvrti Hollywood.  

Společnost Rosenbauer svůj projekt hasičského vozidla budoucnosti, který dostal prosté označení Concept Fire Truck (CFT), odhalila již na podzim roku 2016. Vývoj tohoto konceptu neustále probíhá a v červenci roku 2019 pak byla potvrzena spolupráce se společností Volvo Penta. Ta se stala dodavatelem pohonného systému.

Rosenbauer CFT má být podle starších informací schopen autonomního provozu. Hlavní pozornost k sobě toto vozidlo však přitahuje prostřednictvím svého pohonného systému. Ten jej totiž řadí mezi elektromobily s prodlouženým dojezdem.

Pohonný systém využívá dvojici baterií s celkovou kapacitou 100 kWh, které doplňuje vznětový motor o výkonu 200 kW. Ten zde slouží výhradně jako generátor elektrické energie, který může díky objemu palivové nádrže pracovat osm hodin bez přestávky.

Rosenbauer CFT má v rámci testování ve skutečném provozu zamířit k hasičským sborům v Evropě. Prosinec roku 2019 přinesl informaci, že koncem roku 2020 má proběhnout předání prvních předsériových exemplářů do Amsterdamu, kde má být CFT testován dva roky, a do Berlína, v němž bude testování probíhat po dobu jednoho roku.  

Rosenbauer CFT zaujal hasičské sbory i za oceánem i již koncem roku 2019 bylo zmiňováno, že se o toto pokrokové vozidlo zajímají v Los Angeles. V polovině února roku 2020 společnost Rosenbauer oficiálně potvrdila, že v prvním čtvrtletí roku 2021 dodá první CFT i na severoamerickou půdu a to do služeb LAFD (Los Angeles Fire Department).

Společnost Rosenbauer v souvislosti s oznámením o dodávce prvního vozidla CFT do Los Angeles uvedla, že očekává, že do roku 2025 bude v Severní Americe v provozu 400 takových vozidel a do roku 2030 celosvětově 3200 vozidel.

Zdroj: Rosenbauer International AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

23. 2. 2020 10:35
Re: na baterie?
Na baterie dvě hodiny, což bohatě stačí na běžné a nejčastější události typu dopravní nehoda, technická havárie a podobně.
Avatar - 1975ak
19. 2. 2020 21:08
na baterie?
Hasičské auto které pohání množsví příslušensví , jak dlouho by to vydrželo čistě na baterie? :no:
19. 2. 2020 11:14
Jako kulisa
Se to v Hollywoodu bude vyjímat. :-)
Vymýšlí se vymyšlené tahle auta maji mit jen spalovak.Baterie jsou jen zbytečná zátěž.