Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické Mini Countryman se už vyrábí. Spalovací verzi ale dala značka přednost

Daniel Fuglevič
Diskuze (4)

Mini nám poskytuje náhled do produkce nejnovějšího crossoveru, který zásadním způsobem navýší kapacitu výrobního závodu v Lipsku.

Nejnovější generace Mini Countryman se loni v září představila nejprve v čistě elektrické variantě, kdy premiéry spalovacích verzí následovaly. Samotné uvedení do výroby jde však na věc opačně. Po čtyřech měsících od spuštění výroby spalovacích variant tak teprve nyní zahájilo BMW Group v Lipsku produkci Countrymanu Electric.

Video se připravuje ...

Elektrifikace v lipském závodě tedy dále pokračuje. V současnosti však továrna na jedné výrobní lince produkuje v rámci dvou značek celkem čtyři modely se třemi typy pohonu: BMW řady 1, řady 2 Active Tourer (včetně plug-in hybridní verze), řady 2 Gran Coupé a Mini Countryman ve spalovací a nyní i čistě elektrické verzi.

Kromě bateriových modulů elektrického Countrymanu vyrábí závod v Lipsku také elektrické komponenty pro ostatní elektromobily BMW (iX1, iX2, i4, i5 a iX), jejichž finální produkce probíhá v jiných závodech BMW Group. Produkce vysokonapěťových baterií se pak odehrává v uvolněných prostorách původně využívaných k výrobě ukončených modelů i3 a i8.

Produkci Countrymanu Electric si můžete prohlédnout na fotkách i na videu. Dosud největší Mini v nabídce značky je nakonec hlavním faktorem nárůstu výroby v lipském závodě. Během roku 2024 se plánuje zvýšení jeho výroby na takřka 500 kusů denně, a to vedle již probíhající denní výroby zhruba 800 vozů BMW.

Obecně má závod možnou kapacitu až 350.000 vozů ročně, tedy o 100.000 více než v minulosti. Od roku 2018 je totiž závod v Lipsku neustále modernizován, aby zvládl dodatečnou výrobu nejen nových modelů ale právě i elektrických komponentů. V posledních letech modernizace investovalo BMW Group do výrobního závodu okolo 1,6 miliardy eur.

Daniel Fuglevič
Diskuze (4)

Doporučujeme

5. 3. 2024 20:08
Re: ???
No je to takový "sichr" podle mě, když nepůjde EV, budou vyrábět víc ICE a naopak, protože jim to platforma umožnuje ;-)

Bohužel design zabili víc než dostatečně, jako u BMW... asi to mrví ten samý jugoslávec :no:
5. 3. 2024 13:30
Re: ???
Smrt pojízdným elektrickým spotřebičům! :-[] :no:
Avatar - lyon667
5. 3. 2024 12:30
Re: ???
To je dáno tím, že se snaží mít na jedné platformě a výrobní lince automobil i elektrický spotřebič. Nefunguje pak ani jedno.
Avatar - Pepa_007
5. 3. 2024 11:06
???
Oni z toho Mini udělali takový hnus..... 🤮
Ostatně jako většina nových BMW.....

Škoda toho Mini. 😔