Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Mini Countryman je větší než kdy dříve. A jen elektrické

Marek Bednář
Diskuze (7)

Elektrický countryman nabídne několik různých světelných podpisů na obou koncích auta, tři zásadně odlišné výbavové varianty a pohon předních nebo všech kol. Oproti minulé generaci významně narostl, nabízí víc místa i v interiéru.

První model značky Mini vyráběný v Německu a zároveň dosud největší mini – to je nová generace crossoveru Countryman, kterou britská, německým BMW vlastněná automobilka čerstvě odhalila. Zatím si ho svět může prohlédnout na fotografiích a videu, naživo se ukáže na mnichovském autosalonu IAA.

Video se připravuje ...

Designem je novinka přísně moderní interpretací soudobého designu vozů Mini. Ze všech stran, včetně světelných podpisů, je hranatější. Zejména zadní lampy si zaslouží zvláštní zmínku – jejich světelný podpis je možné si zvolit z několika možností. Tři různé verze jsou dostupné také pro světelný podpis přídě.

V interiéru nejvíce zaujme nová, látkou potažená palubní deska s kulatým centrálním displejem, měřícím v průměru 9,44“. Ten slouží zároveň jako obrazovka infotainmentu i přístrojový štít, řidič ovšem má k dispozici i head-up displej – samozřejmě za příplatek.

Displej nabídne Operační systém 9, postavený na základě softwarové sady Android Open Source Project. Je možné ho ovládat hlasem skrz příkaz „Hey Mini!“ a má takto jít nastavovat např. i klimatizaci. Zdali ovšem bude hlasové ovládání podporovat češtinu, je zatím otázkou – s vozy značky BMW se česky člověk nedomluví.

Countryman bude dostupný ve čtyřech různých výbavových provedeních, kdy každé z nich nabídne trochu jiné materiály a vzhled interiéru. Všechny materiály jsou podle automobilky ekologické, jejich součástí je recyklovaný polyester.

„Dosud největší“ znamená délku 4.433 mm, šířku 1.843 mm a výšku 1.656 mm. Za zmínku stojí také větší šířka interiéru o 3 cm vpředu a o 2,5 cm vzadu. Samozřejmostí u tohoto modelu je pětice dveří a zavazadelník novinky má objem až 460 litrů v základním uspořádání a až 1.450 litrů se sklopenou druhou řadou sedaček. Tu je možné posouvat podélně a dá se také nastavovat sklon opěradel.

Nový countryman sdílí techniku s BMW iX1 a bude k mání ve verzích E a SE All4. Základ nabídne pohon předních kol výkonem 204 koní a točivým momentem 250 Nm, což má stačit ke zrychlení na stovku za 8,6 s a nejvyšší rychlosti 170 km/h. Verze SE All4 přidává zadní elektromotor pro celkový výkon 313 koní a točivý moment 494 Nm. Toto provedení má zvládnout stovku za 5,6 s a nejvyšší rychlost je 180 km/h.

Výroba nového countrymanu má začít v továrně BMW v Lipsku ještě letos. Kdy ho bude možné objednávat a v jakých cenách, zatím není známo.

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

4. 9. 2023 09:11
Re: Redakce opět válí …
Možná mysleli při představení, každopádně podali neúplné informace. Máš pravdu :yes:
4. 9. 2023 08:35
Re: Předprodej v ČR
Žádné nebudou. Auto je to nekutečně ošklivé a s původním mini to ma společný jen název.

Nejhezčí mini byla řada do -2014...... . Škoda.
Avatar - Ja Prvni 123
3. 9. 2023 11:44
Re: Předprodej v ČR
Tak bacha na fronty!

Nejvetsi Mini, jasnej vitez...
Avatar - 3_diamanty
3. 9. 2023 11:31
Re: Stejně jako Mini Cooper
Zacina mi to v principe dost pripominat C3 aircross... a ten je tiez dost gycovy ( lenze ma spalovak ) ... ale hlavne tu vidim problem v pohone countrymanu ... preco to nemoze byt ako niro alebo kona ze si vyberies co chces ale daju to do predaja rovno len v elektrine... taketo nieco navonok outdoorove predsa pojde aj kusok mimo mesto ( "do divociny" ) a tam nabijacky nenajdes ... ono tuto dekadu mini zrejme aj tak neprezije ... ked sa vcas nespamata ... nuz uvidime.. aspon teda mne uz to nove prerastene a gycove mini stejne chybat nebude
3. 9. 2023 11:22
Redakce opět válí …
Nový Countryman není jen elektrický, bože. Alespoň si to přečtěte pořádně… Namátkou ze zahraničních serverů:

https://www.carwow.co.uk/mini/countryman/news/5664/new-mini-countryman-spotted-price-specs-release-date#gref

https://www.autoexpress.co.uk/mini/countryman/356475/new-2024-mini-countryman-grows-size-and-gains-all-electric-power

Bude Countryman se 3 benzinovými motory - R3 170k/R4 215k a 300k JCW postavené na základech X1 a plně elektrický Countryman E postavený na iX1…
:no: