Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický autobus Ebusco 3.0 se může pochlubit svou hmotností a dojezdem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Ebusco představuje třetí generaci svých autobusů s elektrickým pohonem. Novinka vedle designu zaujme hojným využitím kompozitních materiálů a s ním souvisejícím snížením hmotnosti.

Nizozemská společnost Ebusco se od svého založení v roce 2010 věnuje výhradně vývoji a výrobě autobusů s čistě elektrickými pohonnými systémy. Největší evropský veletrh autobusů a autokarů Busworld, který se v letošním roce konal ve druhé polovině října v Bruselu, tato firma využila k představení třetí generace svých autobusů.

Ebusco 3.0 přímo navazuje na autobusy Ebusco 2.2, ale liší se od nich svým designem i konstrukcí, v níž jsou v hojné míře využity kompozitní materiály. Díky nim se může nový dvanáctimetrový autobus značky Ebusco pochlubit hmotností 8530 kg, což je o 33 % méně než u přímého předchůdce s označením 2.2.

Nízkopodlažní městský autobus Ebusco 3.0 ke svému pohonu využívá elektrický pohonný systém s nápravami ZF a bateriemi umístěnými v ploché podlaze. Díky tomuto řešení se může tento elektrický autobus pochlubit nízko posazeným těžištěm. Prozatím blíže nespecifikovaný pohonný systém s bateriemi má spolu s nízkou hmotností vozidla stát za dojezdem až kolem 500 km na jedno nabití.

Ebusco 3.0 má vedle použitých materiálů, konstrukce, pohonného ústrojí a dojezdu zaujmout i designem a některými prvky výbavy v čele s kamerovým systémem nahrazujícím klasická vnější zpětná zrcátka. Společnost Ebusco uvádí, že první dva elektrické autobusy generace 3.0 budou nasazeny v linkovém provozu v Mnichově v první polovině roku 2020 a během druhé poloviny stejného roku se pak má rozběhnou jejich sériová výroba pro dopravce.

Zdroj: Ebusco

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme