Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Ford Explorer nabírá zpoždění. Zákazníci se dočkají v létě 2024

Ondřej Mára
Diskuze (66)

První čistě elektrický Ford na platformě koncernu VW se začne vyrábět později, důvodem je bezpečnost.

Ford Explorer byl na evropský trh (po delší odmlce) opět oficiálně uveden v roce 2019, brzy ho však čeká zásadní změna. Zatímco původně se jednalo o velké americké SUV s plug-in hybridním šestiválcem, dovážené zpoza velké louže, v nové „evropské generaci“ se Explorer představuje jako elektromobil postavený na platformě MEB z dílny koncernu Volkswagen.

Nový model byl představen v březnu tohoto roku a jeho výroba měla být v modernizované továrně modrého oválu v Kolíně nad Rýnem zahájena během letošního léta. Dodávky prvních vozů zákazníkům se pak očekávaly začátkem roku 2024, to se ovšem mění. Automobilka se totiž rozhodla uvedení vozu na trhy pozdržet - zhruba o půl roku.

Video se připravuje ...

Podle informací německého lokálního magazínu Kölnische Rundschau měla automobilka v tomto týdnu informovat zaměstnance továrny v Kolíně nad Rýnem o plánovaném odkladu zahájení výroby z důvodu očekávaného zavedení nových globálních bezpečnostních požadavků pro nové vozy.

Zpráva, na kterou upozornili kolegové z Electrive.com, bohužel neupřesňovala o jaká „globální bezpečnostní pravidla“ by se mělo jednat. Obrátili jsme se proto na české zastoupení značky Ford, které nám poskytlo detailnější vyjádření:

Jsme nadšení, že můžeme našim zákazníkům v Evropě představit elektrický Explorer, první osobní elektromobil vyráběný v našem novém centru elektromobilů Ford v Kolíně nad Rýnem. V souladu s naší interní filozofií dodávat zákazníkům po celém světě bezpečná a kvalitní vozidla přijme Ford přicházející technickou normu pro elektromobily (norma Evropské hospodářské komise OSN 100.3). To znamená, že nový Explorer bude zákazníkům nyní dodáván od léta 2024,“ uvedl Petr Burián, tiskový mluvčí českého zastoupení automobilky Ford.

Zmiňovaná norma pro elektromobily je přitom volně dostupná na stránkách UNECE, přičemž její rychlé prolistování odhaluje například instrukce a popis různých testů, kterým mají být nové elektromobily podrobeny. Včetně požární odolnosti, odolnosti mechanickému poškození, atd. Nechybí však ani instrukce například pro výpočet emisí u vodíkových elektromobilů.

Pohled na stránky českého zastoupení značky pak odhaluje, že nový Ford Explorer je zatím možné pouze rezervovat, přičemž cena od 1.100.000 Kč je pouze orientační. Bližší informace se tak nejspíš dozvíme až s blížícím se létem příštího roku.

Ondřej Mára
Diskuze (66)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
16. 8. 2023 23:09
Re: Alespoň…
:-) :-) :-) :-)

Jo to je vynález :-)

Ještě že tu colu moc nepiju
16. 8. 2023 06:22
Re: Je cas zacit neco delat a ne brecet
Zaroven ale zkolabuje i Cina, afrika, jizni amerika.
Zapad potrebuje vychod stejne jako vychod potrebuje zapad.
Avatar - Stejsn
15. 8. 2023 15:16
Re: Alespoň…
Tak zase my ale máme víčka na petky, která se musejí ukroutit ;-)
Avatar - Barrichello
15. 8. 2023 15:07
Re: Je cas zacit neco delat a ne brecet
Nevidím, na všem je dál Made in china co sem chodí za zboží.

Teráristi z Rosije aktuálně investují do chipů miliardy rublů, četl sem o tom krásnej článek. Sice sou furt 15-20 let pozadu, ale jim stačí když zvládnou výrobu aspon těch jednoducých chipů do ledničky vlastní silou a v masovém měřítku a nebudou muset všechno vozit od čínanana. Ty moderní chipy si budou dál kupovat aemerický, od překupníků.

Čína je druhej největší zahraniční věřitel v USA, a když spočítáme kolik maj v USA investic, nemovistostí pozemků a firem neoo podílů firem + Evropa + Afrika + Jižní amerika, tak kdybysmte to sečetli a převedli čistě na EU, tak by čína vlastnila 30% pozermků v EU, napřímo 15% firem a spoluvlastniství a podíly dalších 35% a byla by největší věřitel Evropy.

Tak takhle na tom je špatně čína :-)
Avatar - Barrichello
15. 8. 2023 15:00
Re: Je cas zacit neco delat a ne brecet
Bez tý manufaktury a bez surovin z číny, afriky, ruska a jižní amerika západ do 3 měsíců totálně zkolabuje :-)