Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Ford Mustang Cobra Jet 1400 předvádí pozoruhodné kousky

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Na startu se postaví na zadní kola, sprint na 400 metrů zdolává za 8 sekund a na tachometru mu na konci svítí až 270 km/h.

Vzpomínáte si na elektrický Ford Mustang Cobra Jet 1400, který automobilka představila již v dubnu tohoto roku? Unikátní prototyp nebyl žádným opožděným aprílovým žertem, ale extrémně výkonným závodním strojem, jehož parametry před námi automobilka tehdy ještě tajila. Dnes ale prozrazuje všechny detaily a přidává i zajímavé video.

Na něm můžeme vidět elektrický Mustang na startu klasického sprintu na ¼ míle, což je cca 402 metrů. Auto se přitom na startu postaví na zadní kola, na konec rovinky se dostává za 8,27 sekundy a jeho rychlost se v tu chvíli pohybuje okolo 270 km/h. Působivé, nemyslíte? Není to přitom zásluha pouze Fordu.

Modrý ovál totiž spojil síly se společností Cascadia Motion, která výrazně pomohla s vývojem pohonného ústrojí. To je tvořeno čtveřicí elektromotorů, přičemž každý dosahuje až 10.000 ot/min a maximálního výkonu 350 kW (cca 476 k).

Video se připravuje ...

Výkon elektromotorů se ale nesčítá, takže nepočítejte s celkovým výkonem 1400 kW. Ani výsledných 1044 kW (cca 1419 koní) však není málo. Zvláště při pohledu na maximální točivý moment 1120 N.m se člověk nediví, že se auto tak ochotně staví na zadní.

Od odhalení vozu jsme pokračovali v jeho dolaďování a nyní víme, že zatím jen škrábeme povrch toho, čeho bychom moli být schopni dosáhnout s tolika elektrickými koňmi na závodech ve sprintu,“ dodává v tiskové zprávě Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance Motorsports.

Nadupaný elektrický sprinter by se měl veřejnosti poprvé naživo představit na závodech NHRA US Nationals, kde se postaví proti speciálnímu Fordu Cobra Jet na konvenční palivo. Závod přitom bude možné sledovat i on-line.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
7. 9. 2020 10:46
auto je na ježdění
Dojede ten Mustang z Plzně do Ostravy a zpět za jeden den? Na zadní si postavte žebřík... :no:
6. 9. 2020 15:24
Re: Co je na tom pozoruhodného?
divadlo možná jo, ale v závodě dragsterů rozhoduje čas
6. 9. 2020 15:14
Co je na tom pozoruhodného?
Mnohem působivější divadlo je ostrý start běžného prodejního Mustangu s nádherně znějícím 5.0 V8 s výfukovými klapkami v režime RACE! :-) :yes: :yes: :yes:
6. 9. 2020 15:10
Re: Nevíte někdo, jak to je
Tipnul bych si dva motory pro každé hnací kolo RWD, ale může to být i klasika s diferenciálem. Píšou něco o DS 250-115 Dual Stack motor vyráběný firmou Cascadia v kooperaci s Borg Warnerem. Bližší info k tomu se dá najít na netu, ale moc srozumitelné to taky není
Podle zvuku na některých videích tam bude asi dvoustupňová převodovka (nebo dvě). Podrobnější info Ford nedal asi k dispozici

Informace v článku že se výkon motorů nesčítá bych bral jako klasickou fantazii redaktorů auto.cz.. Teoreticky sčítání nic nebrání a na jiných serverech udávají celkový výkon 1120 kW (např. autorevue ale i další).

A do říše fantazií patří i přesvědčení autora, že stavění na zadní má nějakou spojitost s udanou hodnotou max.momentu. Ostatně ta může být také jen hausnumero.