Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Opel RAK e: 100 km za 1 euro? (video)

David Bureš
Diskuze (7)
Malý a levný koncept elektromobilu má dojezd 100 kilometrů a váží jen 380 kg.

Opel na autosalonu ve Frankfurtu mimo jiné představuje koncept městského elektromobilu, nazvaného RAK e. Vedení automobilky při jeho premiéře naznačilo, že by se RAK e mohl v budoucnu sériově vyrábět. Prozatím bude Opel sledovat reakce návštěvníků autosalonu a čtenářů v médiích.

Cílem Opelu je vyvinout elektromobily, které si bude moci pořídit díky nízké ceně takřka kdokoliv. Studie RAK e cílí především na mladé řidiče, a to nejen svým netradičním vzhledem, ale také nízkými provozními náklady. Provoz tohoto automobilu má být podle Opelu extrémně levný, ujetí 100 km stát pouhé 1 euro.

Použitý elektromotor v trvalém provozu poskytuje 10,5 kW, maximální výkon je 36,5 kW. Kapacita baterií 5 kWh umožňuje ujet autu na jedno dobití asi 100 km, což podle automobilky odpovídá spotřebě zhruba 0,6 litru benzínu na 100 km. Nabití akumulátoru trvá tři hodiny.

Při ujetí více než 10 tisíc kilometrů ročně činí roční spotřeba energie asi 525 kWh, tolik energie je možné podle německé automobilky získat pomocí 500wattových solárních panelů, které se rozkládají na ploše velké 5 m2.

Opel RAK e zrychlí z 0-100 km/h za méně než 13 s, maximální rychlost je 120 km/h. Automobil je určen především pro jízdu ve městě, proto je poloměr otáčení 5,5 metru.

Elektromobil váží 380 km, což je asi třetinová hmotnost ve srovnání se současnými malými auty. Na délku RAK e měří zhruba 3 metry, na výšku 119 cm. Rozchod zadních kol činí pouhých 60 cm.

Design karoserie, jejíž základ tvoří ocelový prostorový rám, byl inspirován Opelem Ampera. Pod jejím povrchem se nacházejí konvenční, recyklovatelné syntetické materiály, což přispívá k nízké hmotnosti a snížení ceny auta.

Dvoumístný interiér má nabízet dostatek prostoru a skvělý výhled ven. Pedály a volant je možné nastavit podle přání řidiče. Informační displej mimo jiné zobrazuje informace o aktuálním stavu dobití baterií a vzdálenosti od nejbližší nabíjecí stanice.

Opel RAK e má mladé zákazníky oslovit bohatou nabídkou barevných kombinací. Mladé zákazníky ve vybraných státech by zaujal i tím, že by jeho maximální rychlost mohla být omezena na 45 km/h. Díky tomu by s elektrickým Opelem mohli v některých zemích řídit i 16letí řidiči.

Název RAK e odkazuje na RAK 2 z roku 1928, které bylo postaveno Adamem Opelem, vnukem zakladatele automobilky Opel, a které díky raketovému pohonu jelo až rychlostí 228 km/h. Písmeno „e“ v názvu zdůrazňuje vedle elektrického pohonu také fakt, že studie je experimentálním vozem.

David Bureš
Diskuze (7)
15. 9. 2011 19:09
Re: Automobil je určen především pro jízdu ve městě, proto j
A na to si ako prišiel...? Hoď nejaký korektný výpočet, nech tomu porozumieme aj my laici.
Avatar - Ada je zase tady
15. 9. 2011 18:20
Re: Automobil je určen především pro jízdu ve městě, proto j
Pokud ma to vozidlo pohotovostni hmotnost celych 380km, neni divu...
BTW, pokud bychom rozpocetli naklady na novy akumulator a ekologickou likvidaci stareho. mohou se provozni naklady klidne vysplhat i na desetinasobek :no:
15. 9. 2011 17:26
Re: Automobil je určen především pro jízdu ve městě, proto j
Možno má 5,5 priemer otáčania, len to niekto zle preložil...
15. 9. 2011 17:14
Re: Zasa "výpočet" o ničom ...
Ale dočkáme. Ono by hocaké auto vyšlo na nekresťanské peniaze, keby ho vyrábali ako kusovky alebo v malých sériách. O prijateľnej cene je hromadná výroba, a nie iba jedného modelu. Koľko stálo auto v počiatkoch? Dovolila si h len šľachta. Trvalo pekných pár desaťročí, kým sa dostalo aj medzi obyčajnejších ľudí.
Avatar - salamoon
15. 9. 2011 15:47
Automobil je určen především pro jízdu ve městě, proto je po
takze priemer otacania 11m.pri trojmetrovom aute...? ved 5,2m mercedes R ma priemer otacania len o meter vacsi!