Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobily jsou prý méně spolehlivé než auta se spalovacími motory, tvrdí průzkum

Ondřej Mára
Diskuze (25)

Průzkum mezi vlastníky elektromobilů a vozů se spalovacími motory, kteří vlastní stroj již déle než čtyři roky, přinesl zajímavé výsledky.

Jednou z hlavních výhod elektromobilů by měla být jednodušší konstrukce, s čímž souvisejí také nižší nároky na údržbu a teoreticky i vyšší spolehlivost. Praxe ale může být i trochu jiná, jak naznačuje jeden nový výzkum.

Ten měla realizovat spotřebitelská skupina „Which?“ a následně na něj upozornili kolegové ze Sky News a AutoEvolution. Podle průzkumu spolehlivosti se totiž až 31 % oslovených majitelů elektromobilu setkalo během prvních čtyř let vlastnictví vozu s nějakými problémy, zatímco u naftových vozů to bylo 29 % vlastníků a u benzínových spalovacích vozů jen 19 % vlastníků.

Podle tohoto výzkumu by tak vozy se spalovacími motory měly být spolehlivější než vozy s elektrickým pohonem. Stejný průzkum měl navíc odhalit, že opravy elektromobilů trvaly déle. V průměru se bavíme o pěti dnech na servis elektromobilu, 3 dnech na opravdu benzínového vozu a 4 dnech na opravu vozu se vznětovým motorem.

Výzkum ale současně poukázal na skutečnost, že majitelé elektromobilů opravdu neměli problém s elektrickým pohonným systémem či bateriemi. Většinu problémů totiž způsoboval software, jak dodávají Sky News.

Vůbec nejspolehlivěji pak z průzkumu vyšly tradiční hybridy, tedy vozu s kompaktní baterií nabíjenou například rekuperací či spalovacím motorem. Nebavím se tedy o plug-in hybridech s možností externího nabíjení.

Dodejme, že v anketě mělo být osloveno 48.000 lidí, kteří vlastnili okolo 57.000 automobilů – které také řídí. Mezi těmito vozy ale mělo ale jen 2.184, což je v celkovém srovnání dost nízké číslo. 

Ondřej Mára
Diskuze (25)

Doporučujeme

5. 3. 2022 14:39
Re: Ale ale...
ktery???
5. 3. 2022 11:09
Re: Ale ale...
Já mám auto v baráku, ale už si na to dávám bacha.
Avatar - xxc
5. 3. 2022 10:37
Re: Ale ale...
Nie, ale tak dlhodobo nechavam 40-60%. Ale parkuje to vonku.
Avatar - rohYpnol
5. 3. 2022 10:14
Re: A zlým snem roku 2022 se stává
Mě se dokonce stává že příspěvek se vloží nepochopitelně pod jinou diskusi... ;-)
5. 3. 2022 09:48
Re: Ale ale...
Nikdo netvrdí, že Čína není dál. Ať si jsou kam chtějí, třeba i do zadele.
Problém je v tom, že spousta materiálů používaných v elektrozkratech je buď přímo z Číny nebo je má Čína pod palcem. A pokud toto nějaký elektrohujer nevidí, tak je cvok právě on.