Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Epic EV Torq Roadster: Tříkolka zvládne příčné zrychlení 1,3 G

Michal Fokt
Diskuze (5)
Projekt sportovní elektrické tříkolky z roku 2010 se vrací v plné síle s novým designem, působivou dynamikou a děsivou přilnavostí.

Když se před třemi roky objevila v Americe firma Epic EV se záměrem vyrábět sportovní elektrickou tříkolku, neznělo to sice vůbec špatně, ale nebylo vůbec jisté, že se vše povede dotáhnout do zdárného konce. V tomto případě se to ale očividně zvládlo a tak se nyní můžeme s tímto neobvyklým sportovním náčiním seznámit důvěrněji.

Torq Roadster je se dvěma koly vpředu a jedním vzadu takovou (výrazně) modernější alternativou Morganu Threewheeler s nulovými emisemi. Pod zcela novou karoserií z karbonových panelů se ukrývá elektromotor o výkonu 400 koní a s točivým momentem strašidelných 812 N.m, což není na jedno, navíc nepříliš široké, kolo zrovna málo, nehledě na to, že Torq Roadster bude nejspíš velmi lehký. Informace nejsou zatím zveřejněny, ale původní koncept měl jen 770 kg.

Gumu pálící tříkolka zrychlí z nuly na 60 mph (96 km/h) za 4 sekundy, ale dynamika v přímce nebude její jedinou silnou stránkou. Výrobce slibuje příčné zrychlení skutečně působivých 1,3 G, takže bude vozítko v zatáčkách držet jako přilepené.

Epic EV jich chce letos vyrobit asi 50, zatím ale nejsou k dispozici ani informace o ceně, ani o jízdním dosahu, dá se ale předpokládat, že ten první údaj bude značně vysoký a ten druhý naopak značně nízký, zvlášť pokud mu budete opravdu šlapat na krk.

Michal Fokt
Diskuze (5)
23. 3. 2013 20:32
Třístopá......
věc má velkou výhodu, v ČR díru nebo kanál nějakým kolem vždycky trefíš. :-)
Avatar - flyboyeda
23. 3. 2013 01:57
KOláče
Ideální věc na koláče,ale na nic jinýho
22. 3. 2013 22:19
Šířka jako autobus,
to je vždy Achillova pata všech tříkolových "sporťáků". V případě elektromobilu je tříkolová koncepce naprosto zbytečná, jde jen o to, být výjimečný. Udělat z toho čtyřkolku, zlepší se jízdní vlastnosti a můžou to zúžit o půl metru.

Z moderních supertříkolek bych bral jedině T-REX, i když i tady je jasně vidět nesmyslnost tříkolové koncepce pro sporťáky:
[odkaz]
Avatar - qwert88
22. 3. 2013 16:50
Re: A co když sprchne?
tak driftuje >:-[]
Avatar - Individualita
22. 3. 2013 12:05
A co když sprchne?
>:D