Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropský patentový úřad nezaregistroval název Roomster, nová Škoda se bude jmenovat Spacer

Ondřej Šuch
Diskuze (33)
Měsíc po ženevské premiéře a krátce před představením v České republice musí Škoda Auto měnit název své novinky. Evropský patentový úřad (EPS) totiž oznámil automobilce, že jméno Roomster je patentově chráněno a Škoda jej nemůže na trzích EU používat.

Měsíc po ženevské premiéře a dva měsíce před představením v České republice musí Škoda Auto měnit název své očekávané novinky. Evropský patentový úřad (EPS) totiž po více než půlročním projednávání oznámil automobilce, že jméno Roomster nemůže na trzích EU pro nový automobil používat.

„Název Roomster si v roce 1976 nechal zaregistrovat skotský konstruktér travních sekaček a obytných přívěsů Douglas McApril a jeho dědicové se přihlásili o svá práva“, vysvětluje mluvčí úřadu Hannah Duvalier. Podle úřadu je navíc prokazatelné, že vývoj obytných přívěsů a jejich kusová výroba stále pokračuje, takže v automobilovém průmyslu už nelze tento název použít.

Škoda, která už začala se sériovou výrobou, zachovává chladnou hlavu alespoň navenek: „Rozhodnutí úřadu respektujeme a na trzích Evropské unie uvedeme nový model pod názvem Spacer“, nechal se slyšet šéf automobilky Detlef Wittig. Změna názvu si podle něj vyžádá „několik milionů euro“, ale problém s názvem považuje za marginální ve srovnání s tím „když jsme museli českým novinářům vysvětlit, že design vozu myslíme vážně“.

Podle EPS nejsou s novým názvem žádné problémy a registrace by měla být otázkou několika dnů. „Ozval se sice herec Bud Spencer, ale poté co zjistil, že se jen přeslechl a že se navíc do automobilu s odmontovanými předními sedadly vejde, chystanou žalobu za zneužívání svého jména stáhl,“ oznámil Duvalier.

Neoficiální reakce na přejmenování nového modelu jsou v České republicerůzné. Předseda dozorčí rady automobilky Vratislav Kulhánek se chce naplno věnovat hokeji, škodováčtí odboráři vznesli dotaz, kolik pracovních míst vznikne při výrobě a montáži nových jmen na auta a příznivkyně automobilky Petra Buzková si místo dvou vozů objednala tři. Motoristická media v čele s AUTO.CZ se těší na vysvětlovací inzerci a francouzský rytíř ve funkci personálního ředitele automobilky Martin Jahn už zahájil pátrání po viníkovi.

V zapomenuté McAprilově dílně na skotském ostrově Gultland se svítí. Třináctiletý Jakub Wędrowycz, levoboček starého McAprila sedí u notebooku a mezi výbuchy smíchu si říká, jestli to se svou školní prací na téma „Evropská legislativa a korespondence s bruselskými úřady“ trochu nepřehnal.

Ondřej Šuch
Diskuze (33)
1. 4. 2006 11:25
DOKONALÉ
Tomuhle by požehnal i Hašek. ;-) Bravo :yes: Levoboček je super... >:D