Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Expedice Tatra kolem světa 2 se načas vrací do ČR, nemá víza

ČTK
Diskuze (12)

Členové expedice Tatra kolem světa 2 se dočasně vrací do Česka, v Íránu jim totiž nebyla prodloužena víza. Auta poputují do Ruska, kde si je posádka vyzvedne, až obdrží tamní víza, a bude pokračovat ve své cestě. Podle předpokladu by to mělo být počátkem příštího roku.

Cestovatelé dorazí z Teheránu podle ní dnes odpoledne. Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Při únorovém odjezdu z Prahy její členové plánovali, že za tři roky ujedou asi 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Plány jim ale zkomplikovalo už v úvodu šíření nákazy koronaviru, kvůli čemuž museli změnit trasu.

"O prodloužení víz (v Íránu) jsme zažádali v úterý - zamítnuto. Zamítli mám i výjimku, že tu jsme s auty a nemůžeme s nimi opustit Írán," uvedl vedoucí výpravy Marek Havlíček. Platnost íránských víz členům výpravy končí dnes.

Expedice se proto následně rozhodla vrátit z Íránu do Česka a auta poslat po moři do Ruska, kde na ně počkají. "Budeme se snažit ze všech sil dostat víza do Ruska, vyzvednout auta a procestovat jih Ruska a následně podle plánu zazimovat auto u gruzínských hranic, abychom se příští rok mohli vydat na asijský okruh podobný původnímu letošnímu plánu," doplnil Havlíček.

Božková doplnila, že časový plán není příliš narušený, protože současná etapa měla končit v říjnu. Z Ruska by auta měla podle ní vyrazit v únoru.

První výprava Tatry kolem světa vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí opadl. Nynější expedice vyrazila z Prahy 22. února, koncem března kvůli koronavirovým opatřením uvízla v Turecku. Jedním z hlavních cílů má opět být šíření dobrého jména Česka ve světě.

ČTK
Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - fero52
8. 9. 2020 10:23
Havlíčkův plechový cirkus
Sice jsem se zařekl, že už se nebudu k Havlíčkovu cirkusu vyjadřovat, jak mne ostatně MH i důrazněžádal, ALE musím se ohradit proti napadání Dana Pribana, kritizujícího Havlíčkovy moresy , že "se změnil v nositele pravdy a jediného vykladace pravdy ..." – přičemž stejné názory sdílí plno lidí kteří něco o cestování ví, jenže většinu z nich dávno přestalo bavit natahovat se s tímto "cestovatelským Babišem" , který namísto odkazu TKS1 či třeba Stingla prezentuje spíše marketingový projekt ve stylu, "když máš prachy, můžeš se stát cestovatelem" ….

A když už mě „náčelník“ Havlíček zablokoval a znemožnil kritizovat jeho úlety a intriky přímo na oficiální stránce TKS2, shrnul jsem své výhrady a poznatky ve svém blogu OTAZNÍKY KOLEM CESTOVKY „TATRA KOLEM SVĚTA 2“ aneb HAVLÍČKOVA PODIVNÁ „EXPEDICE“ =
https://ferohrabal.blogspot.com/…tatra-kolem.html

p.s.
Jo, když má MH takovou klaku pochlebovačů, nic ho nepřesvědčí, že není genius. Dnes už mi připadá jako dyslektik, kterému p. učitelka před lety řekla, že z něj nikdy nic nebude, a on prostě musí nyní celému světu vytřít zrak a dokazovat stále něco sobě i ostatním... díky hroší kůži a umění oblbování (demagogie) je zralý do politiky, takový cestovatelský Babiš.
7. 9. 2020 21:59
Re: Realita je horší
Ano, zájem o projekt mám, podílím se na něm od začátku, a tak vím, jak to skutečně na pozadí projektu je. Dle mě je to něco, co patří mezi lidi, kteří mají spojitost s projektem. Bohužel to, co se navenek tváří jako věrohodné informace ne vždy pravdivé je a díky tomu a asi i díky lenosti ověřování si fakt vznikají různé "konspirační teorie".
7. 9. 2020 08:42
Re: Realita je horší
Toto vyzerá ako nick založený za účelom tohto príspevku. Že by pán Havlíček osobne, alebo niekto iný zainteresovaný? :-)
7. 9. 2020 07:08
Re: Realita je horší
Sice nevím, odkud máte informace, které jste napsal, nejsou každopádně pravdivé. Největší lží je, že byl Petr Holeček vyhozený. Pravdou je, že Marek Havlíček nabídl vedení celého projektu Petrovi Holečkovi, ale ten se namisto toho sám rozhodl odejít a nechat projekt ve stavu, jakém je, bez pomoci.
Stejně tak faktura nikam záhadné nezmizela, postupovalo se dle manuálu s požadavky od P. Holečka.
To, že Marek Havlíček nevytahuje věci na svého kolegu a nedává energii do svého obhajování se před veřejností je na jednu stranu škoda, protože by bylo vysvětleno mnohé. Na druhou stranu je dobře, že svůj čas věnuje projektu, do kterého dal a dává vše.
Než budete někoho hodnotit, ověřte si informace z více zdrojů, vyhnete se tak vypouštění pomluv.
Avatar - karoque
6. 9. 2020 20:09
Re: Realita je horší
Já už to také nesleduji, dělají si z lidí blbce.