Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Extrémně vzácný Aston Martin DB5 Shooting Brake čeká na nového majitele

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Aston Martin DB5 je sice nádherný sportovní automobil, ale není příliš prakticky. Díky tomu vzniklo vedle kupé a kabrioletů i několik třídveřových kombi. Jedno z nejvzácnějších nyní míří pod aukční kladívko.

Aston Martin DB5, vyráběný v letech 1963 až 1965, nejvíce proslavilo stříbrné kupé, které jako služební automobil používal britský agent James Bond. Vedle vozů s dvoudveřovou karoserií a splývavou linií střechy vzniklo i přes 120 kabrioletů a v režii samotné automobilky i dvanáct třídveřových kombi.

Samotný Aston Martin sice kombi DB5 Shooting Brake přímo nevyráběl, ale tehdejší majitele Sir David Brown stál za jeho vznikem. Tento vášnivý sportovec měl rád lov a pólo, ale do zavazadlového prostoru DB5 se mu nevešlo potřebné vybavení a chyběl rovněž prostor pro jeho psy.

V takové situaci si většina lidí pořídí praktičtější vozidlo jiné značky, ale Sir David Brown měl vlastní řešení. Podle jedné legendy měl vzít svého loveckého psa na zasedání rady automobilky, kterého se účastnili i inženýři z vývoje a tohoto psa nechal vyskočit na stůl se slovy, že mají postavit něco, aby si v tom takový pes mohl sednout. Výsledkem se stal Aston Martin DB5 Shooting Brake.

Automobilka Aston Martin v Newport-Pagnell byla tehdy však zaneprázdněna výrobou standardních DB5 a Sir David Brown se proto obrátil na Harolda Radforda a jeho karosárnu. Výsledkem byla stavba dvanácti vozů DB5 Shooting Brake, z nichž jen u čtyř došlo na umístění řízení na levou stranu.

Aston Martin DB5 Shooting Brake s číslem šasi DB5/2273/L, který byl vyroben v roce 1965, je jedním z těchto čtyř exemplářů a nyní se stane jednou z hvězd v aukci společnosti RM Sotheby's, pořádané v polovině letošního srpna v kalifornském Monterey. Tento vůz byl až do současnosti provozován ve Švýcarsku a měl pouze tři majitele.

Karosárna Radford musela při stavbě kombi odříznout původní trubkovou konstrukci střechy kupé a doplnit novou ocelovou část. Dále musela vyrobit zadní výklopnou stěnu a přepracovat zadní část interiéru, v níž bylo umístěnou dvoumístné sedadlo se sklopným opěradlem, umožňujícím zvětšení objemu zavazadlového prostoru na více než 1130 litrů.  

Aston Martin DB5 Shooting Brake, který nyní míří do aukce společnosti RM Sotheby's byl prvním majitelem objednán s řadou příplatkových prvků, z nichž lze zmínit elektricky ovládanou anténu rádia, bezpečnostní pásy pro přední sedadla či odnímatelné opěrky hlav předních sedadel. První majitel tento vůz využíval v běžném provozu po dobu třiceti let a v osmdesátých letech jej nechal přelakovat do odstínu Cumberland Gray.

Vzácné kombi poprvé změnilo majitele až v roce 2003, ale stále zůstávalo ve Švýcarsku. Druhý vlastník nechal u Aston Engineering provést kompletní renovaci karoserie a podvozku. V rámci těchto prací získal vůz odstín Grigio Quartz, motor byl upraven na objem 4,2 l a automatickou převodovku nahradila pětistupňová skříň ZF.

Třetí a stále ještě současný majitel vůz koupil v roce 2009 a nechal provést ještě důkladnější generální opravu celého vozu, kterou realizoval R.S. Williams, specialista na vozy značky Aston Martin. Při této renovaci byl motor dále upraven na objem 4,7 l a osazen karburátory SU HD8. Dále bylo upraveno odpružení a použita dobová 15palcová kola. Na závěr dostala karoserie svůj původní odstín Silver Birch a do interiéru zamířily tmavě modré koberce.  

Aston Martin DB5 Shooting Brake zamíří pod aukční kladívko v kalifornském Monterey již 15. srpna letošního roku a očekává se, že zde bude patřit k nejdražším zástupcům své značky s konečnou částkou kolem 1.000.000 až 1.400.000 amerických dolarů (zhruba 23,2 až 32,5 milionu Kč).

Zdroj: RM Sotheby's

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

7. 8. 2019 20:07
Re: Nevím
Nečuduj sa, vždy z toho vznikne nejaký Quasimodo. Týchto kvázikombi športiakov ešte pár existuje, väčšinou sú to vzácnosti, ale dobre nevyzerá snáď ani jeden.
7. 8. 2019 10:56
Nevím
Extrémně vzácný Aston Martin - ale ten design přestavby z boku ... no nevím. Ono udělat 3 dveřový kombík ze sporťáku je dost riskantní.