Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte se, jak Aston Martin staví „Bondovu“ DB5 se všemi vychytávkami. Stojí neskutečnou částku!

David Bureš
Diskuze (1)

Jedno z nejslavnějších filmových aut na světě si budete moci koupit. I s jeho výbavou na souboj s padouchy!

Aston Martin v poslední době zdůrazňuje svoji historii a připomíná své historické vozy tím, že je oživuje. Postavil další kousky DB4 GT, DB6 Volante osadil elektromotorem a aktuálně staví dalších 19 exemplářů DB4 GT Zagato. Vedle toho pracuje na opravdu unikátním projektu, a to reinkarnaci Aston Martinu DB5 z Bondovky Goldfinger.

Jeden z nejslavnějších automobilů filmové historie bude postaven v dalších 25 exemplářích, a to včetně technických vychytávek, které měl originál ve slavném filmu o britském agentovi 007. Ve výbavě tak nebude chybět výsuvný neprůstřelný štít pro záď auta, beranidla, otočné poznávací značky nebo telefon v řidičových dveřích.

Jenže právě tento plán tvůrcům způsobil velké vrásky na čele, protože není vůbec jednoduché ho splnit. „Ve filmovém světě máme do určité míry povoleno podvádět. Například můžeme mít čtyři různá auta, aby pojala čtyři různé prvky výbavy. Na těchto DB5 ale takový luxus samozřejmě nemáme, protože v každém autě musejí po celou dobu všechny fungovat,“ vysvětluje specialista na filmařské triky Chris Corbould, který Aston Martinu pomáhá se stavbou Bondovy DB5.

Video se připravuje ...

Stavba prvního z 25 zamýšlených kousků tzv. Aston Martinu Goldfinger DB5 Continuation už začala, a tak se automobilka prostřednictvím přiložených fotografií a videa pochlubila zpracováním prvních technických vychytávek. Konkrétně jde o systém vypouštění mlhové stěny, vystřikovací systém oleje nebo simulované kulomety výsuvné z mlhových světel.

Pětadvacítka aut bude postavena nově, půjde tak o tovární repliku originálu, nikoliv o vůz přestavěný z již hotových DB5. To spolu s unikátní výbavou znamená, že tyto DB5 bohužel nebudou homologované pro běžný silniční provoz. Automobilka každopádně slibuje, že vůz splní její nejpřísnější požadavky na kvalitu a spolehlivost. A také autenticitu, proto budou všechna auta maximálně podobná originálu, známému z filmu Jamesi Bondovi. Jedinou možností tak bude stříbrný lak Silver Birch.

Nadstandardní výbava každopádně znamená i velice nadstandardní cenovku. Za vůz totiž zákazníci zaplatí 2,75 milionu liber, což je v přepočtu asi 79 milionů korun! Stále přitom mluvíme o částce bez daně... První kousky mají být klientům předány v průběhu roku 2020.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
15. 5. 2019 10:06
79 milionů bez daně
za auto, který nemůže na silnici... to je lepší koupit jakýkoliv TDI, to pokládá kouřovou clonu taky a homologaci má.