Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Extrémní test kabrioletu Lexusu LC: 12 hodin v mrazáku při -18 °C, pak na okruh

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Jízda v kabrioletu je nejpříjemnější, když je teplo a svítí slunce. Samotné auto však pochopitelně musí fungovat i ve výrazně horších podmínkách.

Právě na odolnost svého otevřeného modelu aktuálně upozorňuje Lexus, který podrobil LC 500 Convertible zajímavému experimentu.

Japonská automobilka auto zavřela na 12 hodin do speciální komory, v níž se normálně testuje odolnost nejen automobilů, ale také například armádního vybavení. Místnost umí měnit teplotu v rozmezí od -60°C do 85°C a zvládne také připravit až 98procentní vlhkost. 

Lexus teplotu v zařízení nastavil na -18°C, vůz přitom nepříjemný mráz musel snést s otevřenou střechou, to aby mu byl plně vystaven také interiér. A navíc byl kabriolet před uložením do mrazivé komory postříkán vodou, aby se na karoserii vytvořila poctivá ledová vrstva.

Po 12 hodinách do doslova zmrzlého vozu usedl profesionální kaskadér Paul Swift, který měl za úkol auto přivést k životu. Povedlo se to hned, atmosféricky osmiválec naskočil podle automobilky okamžitě, stejně jako se rozsvítily všechny displeje a ukazatele. Na první pohled tedy mráz auto nijak nepoznamenal.

Situaci rychle rozpoznala také inteligentní klimatizace, která automaticky začala vůz vytápět. Swift následně Lexus vyvezl z komory a vyrazil na testovací okruh, umístěný ve stejném areálu jako komora, který připomíná alpské silnice - je tedy plný zatáček či různých stoupání a klesání. A i tam kabriolet, který ze sebe během jízdy shazoval led, jak hezky ukazuje video, které automobilka zveřejnila, po zvláštním experimentu prý dokonale obstál.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Doporučujeme

29. 5. 2021 20:50
Re: Zázrak?
Tak to ale potom pri tdi motoroch mozes klepat kosu celkom dlho.
29. 5. 2021 20:48
Re: Zázrak?
To som nevedel. Robi mi to aj peugeot. Teraz je ta hranica kolko?
29. 5. 2021 15:15
ano zazrak
Auto ma funkci clima concierge a sama pozna zda je stazena strecha a automaticky podle venkovni teploty reguluje vyhrivani volantu, sedadel, ofukovani krku atd. Auto mam a tezko se to vysvetluje, ale funguje to dokonale
Avatar - petr petrumr
29. 5. 2021 08:49
Re: Zázrak?
možná dává, ale elektronika to někdy nespustí když máš vyštavěný aku po startu a dává raději štávu do řízení, brzd, světel a ofuku skla. Máš to napsaný i v návodu vozidla.
Avatar - petr petrumr
29. 5. 2021 08:46
Re: Zázrak?
u staré náplně a u škodovek.