Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Falešné Ferrari ve slavném seriálu pobouřilo Italy. Příběh měl nečekaný zvrat

Jan Faltýsek
Diskuze (1)

Ikonické, „kokainově bílé“ Ferrari Testarossa ve filmu Miami Vice nebylo první volbou štábu pro oblíbený televizní seriál 80. let. Jak se nakonec dostali k autu s plochým dvanáctiválcem, které plnilo plakáty?

Ferrari nebylo příliš svolné se zapůjčením svých aut do některých seriálů. Tvůrci ikonické série Magnum s Tomem Selleckem si proto účinkující Ferrari 308 GTS koupili na vlastní náklady.

V Miami Vice první dvě sezony „Sonny“ Crockett řídil černé Ferrari 365 GTS/4 Daytona Spider ročník 1972. Jednalo se ovšem o repliku na základech Corvette C3 od společnosti McBurnie Coachcraft. To se však Ferrari nelíbilo a americkou firmu zažalovalo.

Dvě Testarossy za stažení repliky

Tvůrci Miami Vice proto Daytonu začátkem třetí série stáhli z obrazovky, Italové jim pak na oplátku nabídli hned dvě nové Testarossy. Bílé lakování bylo následně zvoleno především kvůli lepší viditelnosti při nočních scénách.

Carl Roberts, který pracoval na replikách Daytony, se poté nabídl, že postaví třetí Testarossu pro kaskadérské scény. Karosářské panely tehdy narouboval na DeTomaso Pantera z roku 1972 s totožným rozvorem. S tím už Ferrari problémy nemělo.

Motoristický klenot i jako dárek herci

Sám Enzo Ferrari byl velkým fanouškem seriálu, a herci Donu Johnsonovi dokonce osobně věnoval jednu Testarossu. Další si pořídil Michael Mann, slavný režisér, který u Miami Vice figuroval jako výkonný producent.

Video se připravuje ...

Po skončení natáčení v roce 1990 se oba vozy stáhly do ústraní, až byl jeden z nich v roce 2015 převezen do Ferrari Fort Lauderdale (Florida, USA). Zde obdržel certifikaci Ferrari Classiche a servis motoru v hodnotě 8000 dolarů.

Aukce v roce 2017

Vůz byl v roce 2017 nabídnut k prodeji prostřednictvím aukční společnosti Barrett-Jackson. Tato krásně zrenovovaná Testarossa měla béžový kožený interiér a luxusní výbavu, jako jsou elektricky ovládaná okna, zámky a sedadla, tempomat a klimatizace.

Očekávalo se, že se vydraží za 1,5 a 1,75 milionu dolarů, bohužel přinesl pouze nejvyšší nabídku 151.800 dolarů. Přesto je Testarossa z Miami Vice možná nejikoničtějším Ferrari, které se objevilo na filmovém plátně.

Jan Faltýsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

25. 5. 2023 17:50
Fajn
Kupodivu celkom príjemné čítanie. Taká oddychovka na večer po práci. Ale chybička sa ešte nájde - prvou je minimálny rozsah "článku", ktorý by som nazval skôr krátkou správičkou. Čakal by som tak 3-5 násobne dlhší text, aby to k niečomu bolo a nieslo to aj znaky akej-takej snahy a práce redaktora.

Druhou vecou je príšerný nadpis. Človeka, čo vymýšľa nadpisy k článkom na ACZ pošlite niekam k vode! Toto nie je už ani úroveň bulváru.

No a do tretice som nepochopil, prečo takáto (aj keď milá) banalita medzi novinkami. Chcelo by to trošku priliehavejšiu rubriku, kde by boli takéto oddychovky.
Mohlo by ich byť pokojne viac, pravdaže dlhších a obsažnejších. Určite by sa aj v československej konematografii našlo zopár filmov alebo seriálov, kde boli použité zaujímavé autá, pokojne aj nákladiaky a autobusy, o ktorých by sa dalo napísať dosť zaujímavých riadkov.

Za mňa trochu podmienečne, ale predsa len :yes: .