Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat se dohodl s Chryslerem, že do června zvýší podíl na 46 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
Za akcie Fiat zaplatí 1,27 miliardy dolarů (21,1 miliardy Kč).

Italská automobilka Fiat se dohodla s americkým partnerem Chrysler a jeho akcionáři na tom, že uplatní opci na nákup dalších 16 procent akcií v detroitské automobilce ještě v tomto čtvrtletí.

Za akcie zaplatí 1,27 miliardy dolarů (21,1 miliardy Kč), svůj podíl tak zvýší na 46 procent a přiblíží se cíli dosáhnout 51 procent.

Fiat včera sdělil, že svou opci bude moci uplatnit ve chvíli, kdy Chrysler splatí americké a kanadské vládě dluh sedmi miliard dolarů. Chrysler v pondělí slíbil, že svůj dluh vládám splatí do června.

Fiat teprve minulý týden zvýšil svůj podíl v Chrysleru z 25 na 30 procent. Největší italská průmyslová firma získala pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku v roce 2009, kdy americká automobilka prošla bankrotovým režimem. Začátkem letošního roku Italové zvýšili svůj podíl na 25 procent.

Zajištění většiny je klíčem k plánu Fiatu uvést akcie Chrysleru zpět na veřejné trhy. Tento krok se zatím plánuje na letošní druhé pololetí, generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne však minulý měsíc naznačil, že může být odložen na příští rok. Marchionne, který se zasloužil o výrazné oživení italské automobilky z krize, považuje spojení s Chryslerem za nástroj pozvednutí Fiatu na globální úroveň.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. V prvním čtvrtletí společnost téměř ztrojnásobila čistý zisk na 37 milionů eur (téměř 900 milionů Kč) ze 13 milionů eur před rokem a její tržby stouply o sedm procent na 9,2 miliardy eur.

Letos firma dokončila oddělení divize osobních automobilů od průmyslové divize Fiat Industrial. Ta dnes oznámila, že se v prvním čtvrtletí vrátila do kladných čísel a vytvořila čistý zisk 107 milionů eur proti ztrátě 32 milionů eur před rokem. Její tržby stouply o 19 procent na 5,3 miliardy eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)
23. 4. 2011 20:11
Re: To se mi ulevilo...
A jak okomentuješ ta skvělé prodeje absolutní jedničky v Golfklasse Brava a jeho přechod na napodobeninu kvaškaje, klaune?

To sis netrouf, co? Došla šťáva, co?

Tak hoď sebou a zkus něco, ať se zasměju (a nejen já...)!
Avatar - Barrichello
22. 4. 2011 15:20
Re: Čím víc nad tím přemýšlím,
Tak víš jak :-)
Američany tam nemusí, to je jasné. Ale auta sou druhá věc.

Ten Vietnam sem trošku přestřelil, pravda ale tady v evropě měli vietnamci starší americký káry, takže by jim asi proti srsti nebyly.
22. 4. 2011 15:02
Re: Čím víc nad tím přemýšlím,
Jooo, ve Vietnamu amerika náramně frčí >:-[] :yes:
Avatar - Barrichello
22. 4. 2011 14:54
Re: Čím víc nad tím přemýšlím,
Určitě.
A chce to dělat ty speciální modely, to je to co dřív hodně chybělo.

A zbytek se uvidí v roce 2013 rep. spíš 2014.
Ale to je ještě daleko.

Prostor pro zvýšení prodejních čísel tu rozhodně je, i se současnými modely.

Ještě to chce máknout na té prodejní síti v asii, tak unikaj vcelku zajímavá čísla.
Kdyby si chryslera nebo Jeep koupil každej 600tej čínan akaždej 450tej ind, hodí to zajímavý čísla :o)))

A pak tu máme thajsko a vietnam, kde taky některé americké modely docela frčí.
A možná zkusit proniknout i na africký trh a víc do arábie.
Udělat pro ně nějaké exklusivní série. Tam spotřebu enřeší, tam by se mohly uplanit HEMI v nějaké luxusní výbavě. Je tu velký prostor na zvýšení prodejů.....

Stačí vzít příležitost za pečsy a investovat do toho ty peníze.
22. 4. 2011 14:43
Re: Čím víc nad tím přemýšlím,
No tak každopádně...
Z velké trojky nejvíc rostě Chrysler a to řádově o desítky procent. Pak Chevy, Ford má s prodeji mám pocit krpaet problémek a některé modely se neprodávají dobře.

Myslím, že když dorazí Vany z Itálie, že se to zase o chlup zlepší... :yes: