Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Flotilu vozů dálniční policie posílí rychlé Superby 3.6 V6 FSI

Jan Mička
Diskuze (170)
Neposlušným řidičům bude na dálnici ztěžovat život nová flotila vozů dopravní policie. Do jejích služeb dnes nastoupilo sedm Superbů.

Dnešním dnem posiluje flotila rychlých vozů dopravní policie. Po Fordech Mondeo ST220 a Volkswagenech Passat R36 budeme v provozu nově potkávat i nedávno modernizovanou Škodu Superb. Prvních sedm plně vybavených vozidel bylo dnes na nádvoří muzea mladoboleslavské automobilky předáno zástupcům Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky. Šest vozů bude působit primárně na dálnici D1, sedmý bude střežit provoz na dálnici D11. V průběhu příštího roku flotilu doplní další tři rychlé Superby.

Nové dálniční speciály obmění část vozového parku určeného pro výkon služby dálničních oddělení dopravní policie. Nahradí tak několik Passatů R36, kterých bylo na začátku roku 2009 uvedeno do provozu 16. Není se ostatně čemu divit. Rychlé speciály totiž najely od počátku působení více než 1,5 milionu kilometrů a dopomohly k odhalení přibližně 60.000 přestupků za více než 42 milionů korun. Do užšího výběrového řízení se vedle Superbů dostaly také již dříve používané Passaty R36. Nejen díky lepší cenové nabídce se však policie rozhodla právě pro vlajkovou loď mladoboleslavské automobilky.

Flotila policejních Superbů je na první pohled od běžných verzí nerozeznatelná. Při bližším ohledání však narazíte na skryté LED majáky v předním nárazníku, červené displeje umístěné pod předním a zadním sklem s možností volby zobrazovaných nápisů. To nejdůležitější se však nachází uvnitř – vozy jsou vybaveny vyspělou technikou pro zjišťování a záznam dopravních přestupků. Ta zahrnuje policejní kameru se záznamem rychlosti PolCam PC 2006, radar RAMER AD-9C, zařízení GPS nebo radiostanicí systému PEGAS Integrovaného Záchranného Systému ČR. Speciály umožňují měřit rychlost automobilů jedoucích před i za nimi, ale rovněž v protisměru. Snažit se tedy ujet s vědomím, že jste spáchali přestupek a policejní Superb vše zachytil, je tedy pouze ztrátou času.

Problém ostatně nastane i v případě, že se bude řidič snažit policejnímu speciálu ujet. Vozy totiž mají, stejně jako souběžně používané Passaty R36, pod kapotou tu nejsilnější techniku. Zážehový agregát 3,6 FSI V6 má výkon 191 kW (260 koní) a pohání všechna čtyři kola. Akcelerace z 0-100 km/h zabere policejním Superbům 6,4 sekundy, maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. S takovými parametry může v Česku soupeřit jen malé procento vozidel.

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (170)
Avatar - poterienko
13. 12. 2013 21:29
Re: Tak 2.0TDi,
K čemu 200-300m? Ze 160 na 130 se dá zpomalit na 50m úplně v pohodě. Navíc xenony svítí opravdu perfektně. Nevím, zda jsi slepý, nebo máš vysvícená světla...ale je to tvůj problém.
12. 12. 2013 13:49
To zas bude...
...v áčkách hromada pašíků R36, nikdy nebouranejch, po prvním majiteli (to je vlastne i pravdivé) a - samozřejmě - s certifikátem na první poslední, hlavně na ujeté kilometry >:D
12. 12. 2013 13:43
Re: Stejná technika ?
"Odpálil jim omezovač"?
Omezovač čeho?
Tím největším omezovačem je policajtský dement za volantem [odkaz] , je fajn, že jim pár koní ubrali.
12. 12. 2013 11:50
Re: Konecne
K tomu se můžu přidat, zatím mě stavěli dvakrát a pokaždé bylo jejich jednání profesionální.
12. 12. 2013 11:24
Re: Ať
:yes: :yes: :yes: No mám podobný příběh z jednoho jediného dne: ráno 9:10 Frýdek - Místek - Lidl přijíždí pomáhači a chrániči v Octavii prolezou obchod nakoupí svačinu posedí v autě, nacpou si teřichy, veget. Večer 20:17 Ostrava - Lidl přijíždí opět policejní Octavie a situace se opakuje. Když jsem býval námezdně pracující a jako bonus jsem měl firemní auto k soukromému užití byla mi ze mzdy strhávána paušální částka (byl takhle postavený zákon a asi je pořád) holt i zaměstnanec za bonus musel platit, měl jsem soukromá auto o dvě třídy výše takže služebák k soukromému účelu sloužil pouze při přepravě na firmu a domů, jinak čistě služebně. Pochybuji že policisté ve službě platí za využití služebního vozu nějaký paušál jelikož auta PČR nemohou sloužit k soukromým účelům. A pak se tedy jako daňový poplatník (který ty vozy hradí a také hradí jejich provoz ) ptám jak je možné že si policie jezdí nakupovat svačinky ve služebních vozech?