Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Bronco Raptor konečně odhaluje oficiální parametry motoru

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Oficiální parametry ostrého SUV Ford Bronco Raptor zveřejnil samotný šéf značky.

Automobilka Ford sice představila nové Bronco Raptor již začátkem roku, namísto zveřejnění přesných technických parametrů motoru však pouze uvedla, že cílem bude nabídnout přes 400 koní. Jim Farley, CEO automobilky, však nyní konečně zveřejnil i přesné technické parametry.

Pohonná jednotka, kterou bude 3,0litrový twin-turbo přeplňovaný zážehový motor EcoBoost V6, oficiálně nabídne nejvyšší výkon 311 kW (418 k) a maximální točivý moment 596 Nm.

Video se připravuje ...

Jde přitom o stejný motor, který Ford umisťuje také pod kapotu modelu Explorer ST. V Raptoru však třílitrový šestiválec nabídne ještě vyšší výkon, který je však vykoupen i vyšší spotřebou. V kombinovaném průměru by si totiž Bronco Raptor mělo říct až o 15,7 l/100 km. V terénu pak můžeme očekávat ještě divočejší čísla.

Inspirací pro Bronco Raptor se přitom staly závodní offroady série Ultra4 Racing, což je patrné především na vylepšeném podvozku, slibujícím schopnost šplhat se kamenitým terénem, sprintovat terénem a skákat v pouštních dunách.

Bronco Raptor má ve srovnání s klasickým Raptorem delší přední i zadní poloosy, vylepšené nápravy Dana, vylepšenou rozvodovku, lepší spojku a samozřejmě také lepší odpružení. To umožňuje zdvih až 33 cm na přední nápravě a až 35,6 cm na zadní nápravě. Podvozek je navíc vybaven senzory sledujícími výšku podvozku, na jejímž základě dokáže automaticky upravovat nastavení tlumení.

Světlá výška podvozku narostla na 33,3 centimetru a všechny důležité komponenty pohonného systému jsou chráněny speciálními pláty. Rozchod kol se zvětšil o 21,8 cm, díky čemuž vypadá Raptor vedle klasického Bronca ještě výrazněji a agresivněji.

Dodejme, že jedním z nejvýraznějších konkurentů Fordu Bronco Raptor může být Jeep Wrangler Rubicon 392, který má pod kapotou 6,4 litrový osmiválec naladěný na 470 koní (354 kW). Wrangler však bude na zámořském trhu citelně dražší, bude mít horší spotřebu a nenabídne tak rozsáhlé úpravy pro lepší schopnosti i zábavu mimo zpevněné silnice.

Bohužel však stále platí, že Bronco Raptor (a vlastně ani Wrangler Rubicon 392) nezamíří oficiální cestou na evropský trh. V případě modelu Bronco sice pořád ještě existuje naděje, že by se situace mohla změnit (jak v minulosti naznačil Farley), zatím však jedinou možností zůstává šedý dovoz.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

26. 5. 2022 22:18
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
25. 5. 2022 22:23
Schopnosti v terénu
“Wrangler však bude na zámořském trhu citelně dražší, bude mít horší spotřebu a nenabídne tak rozsáhlé úpravy pro lepší schopnosti i zábavu mimo zpevněné silnice.” Jak je ta poslední věta myšlena? Respektive proč si to autor myslí?