Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-150 Lightning je možná nejlepším rodinným autem. Tady jsou důvody

redakce AUTO.CZ
Diskuze (58)

Pod pojmem „velký americký pick-up“ každého automaticky napadne rykot osmiválce. Ford ale už myslí i na budoucnost a přestavěl svůj nejprodávanější model na elektromobil. První kusy se už pohybují i na českých cestách.

Už téměř padesát let je nejprodávanějším vozidlem Spojených států pick-up Ford řady F. Na evropské poměry obrovitý stroj postavený na rámovém podvozku už mnohdy není jen pracovní nástroj, ale spíše komfortní rodinný vůz. Přesto si ponechává primárně šestiválcové a osmiválcové motory. I v této kategorii se ovšem začíná myslet na budoucnost, a tak Ford svůj bestseller elektrifikoval.

Na první pohled není Ford F-150 Lightning natolik odlišný od spalovací varianty. Tenhle cvalík ale ve svých útrobách skrývá výkonný elektromotor a obrovskou baterii. A že není jen tak obyčejný, dokazuje také po rozsvícení mohutných LED světel na obou koncích. Impresivně působící elektromobil už není výsadou pouze Ameriky, oficiálně se dováží také do Evropy, i když pouze do Norska.

Pár kousků se už ovšem dostalo i k nám díky individuálnímu dovozu. Na českých silnicích Lightning rozhodně nezapadne, ale taky překvapí svými schopnostmi. Jeden takový kus v téměř nejvyšší výbavě jsme si půjčili od prodejce Ford AMB a zkoušeli jsme s ním týden žít v českých podmínkách. Co jsme při tom zjistili, se dozvíte v našem videu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (58)

Doporučujeme

10. 2. 2024 12:20
Skvělý vůz
V této třídě, špička. To se Fordu povedlo. Jen kdyby občas sledovali co zákazníci chtějí, možná by Ford byl pořád někde na výsluní. Pokud s něčím rozumným nepřijdou, za pět let budou někde na 50 místě v prodejnosti.
30. 12. 2023 13:38
Re: EV pick-up do kazde rodiny...
Ale áno, to rozporovať nebudem. Také auto určite aj u nás využitie má, ale nie primárne ako rodinné auto. U nás ho má jeden sused v ulici. Chodí s ním na nákup a pre deti do školy a ksichtí sa, aký je z neho čávo. Samozrejme že ho nepotrebuje, lebo je poisťovák, ale imidž je imidž.
29. 12. 2023 18:13
Nejlepší rodinné auto?
Tvl už vidím jak po tý korbě honí paňmáma rozkutálené tašky s nákupem. Ideálně v dešti.
A místo otevření pátých dveří musí rozkládat tu volovinu co je tam aby nepršelo na korbu a pak tam lézt po schodech.
Avatar - Ada je zase tady
29. 12. 2023 11:00
Re: Luxus
Chybí tu negativní palcování na hlupáky

V zásadě proti takovému samohybu nejsem, pokud bude mít 3l diesel a manuální převodovku.
Avatar - Ada je zase tady
29. 12. 2023 10:57
Re: Bral bych ho hned
Chybí tu negativní palcování.