Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus Electric jako zaváděcí vůz pro NASCAR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ford propaguje elektrický Focus všemi možnými způsoby a dvojice elektromobilů proto bude vystupovat v rolích zaváděcích vozů při závodě Capital City 400.

Ford se snaží přiblížit elektřinou poháněný Focus severoamerickým zákazníkům jak jen to jde a po zahájení propagace na Facebooku je zde další akce, která má oslovit širokou veřejnost. Závody NASCAR patří v USA k nejpopulárnějším a nejsledovanějším sportům a Focus Electric se jako zaváděcí vůz představí divákům přímo na okruhu i těm u obrazovek.

Při závodě Capital City 400 na Richmond International Raceway ve Virginii budou o tomto víkendu využívány dva identické Focusy Electric, jejichž karoserie zdobí polepy zdůrazňující jejich čistě elektrický pohon. To je ostatně potřeba, protože při závodech NASCAR svým tichým chodem nejspíš nikoho neohromí. Kromě polepů nesou oba vozy i nezbytné majáky na střeše.

Žádné další úpravy na obou elektromobilech provedeny nebudou, jsou po technické stránce shodné se sériovým Focusem Electric. K pohonu tedy využívají elektromotor o výkonu 92 kW (125 k) a točivém momentu 245 Nm. Elektrický Focus může jet až rychlostí 135 km/h, dojezd pomáhá zvýšit systém rekuperace brzdné energie. Převodovka je jednostupňová.

Dobíjení lithium-iontových baterií o kapacitě 23 kWh trvá z domácí 240V nabíječky tři až čtyři hodiny. O možnosti rychlodobíjení Ford nehovoří. Ve spolupráci s firmou SunPower je však možné si za 10 tisíc dolarů pořídit domácí solární dobíjecí stanici.

Jako první se elektrického Focusu dočkají v Kalifornii, New Yorku a New Jersey, prodej vozu v těchto státech bude zahájen ještě do poloviny letošního roku. Další prodejní místa budou následovat později.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
30. 4. 2012 14:25
Ekologii si rozvracet nedame...
Ted je jen otazka, co je z hlediska ekologie vetsi skudce, jestli ty soucasne nedokonale elektromobily s tezkymi, drahymi a nepraktickymi bateriemi plnymi tezkych kovu, anebo zavodni specialy Nascaru. Skoro bych rekl, ze to prvni...u Nascaru aspon ekofasos celemu svetu netvrdi, ze to jsou ekologicke zazraky a div ne devaty div sveta.
A to dobijeni pres fotovoltaiku... na svete je hodne zpusobu, jak elektrinu vyrobit, ale zrovna FV je jeden z nejhloupejsich a v konecnem dusledku i nejmene ekologickych.