Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford modernizoval F-150 Raptor, verze R nově nabídne přes 700 koní

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Osmiválcový Ford Raptor R zřejmě konečně překoná konkurenční RAM 1500 TRX.

Automobilka Ford dnes představila modernizaci svého severoamerického bestselleru, tedy full-size pick-upu F-150. Novinka přináší výraznější design i nové schopnosti a funkce, díky čemuž by měla být ještě univerzálnějším společníkem pro rodiny i pracanty. Modernizací navíc prošel i extrémní model Raptor, včetně osmiválcové verze Raptor R.

Jak přitom upozornili kolegové z Motor1, zástupci automobilky během živého přenosu z Detroitu prozradili, že Ford Raptor R v rámci nového modelového roku nabídne výkon přes 700 koní, což je jeho aktuální výkon.

Video se připravuje ...

Připomeňme, že standardní Ford F-150 Raptor je osazen dvakrát přeplňovaným motorem EcoBoost V6, který produkuje stále velmi působivých 450 koní. Automobilce ale v nabídce dlouho chyběla alternativa k modelu RAM 1500 TRX, pod jehož kapotou byl 6,2litrový kompresorem přeplňovaný motor V8 o výkonu 702 koní.

Řešením se pro Ford stalo použití 5,2litrového kompresorem přeplňovaného motoru z nového Fordu Mustang Shelby GT, který byl pod kapotou Raptoru R naladěn na velmi působivých 700 koní. Modrý ovál tak za TRX stále trochu zaostával, což by se ale s aktuální modernizací mělo konečně změnit.

Konkrétní technické parametry tedy zatím neznáme, můžeme však připomenout, že změny v rámci modernizace Fordu F-150 přinesly upravenou příď, standardní LED světlomety, nové víko korby Pro Acces se středovým dílem otvíratelným do strany a drobná designová vylepšení.

Ta zahrnují například posunutí zrcátek více dopředu nebo nový výstupek na kapotě u osmiválcového Raptoru R. Ford navíc u Raptoru přepracoval přední nárazník pro snazší instalaci přídavných světel a snazší jízdu v terénu. V kabině je nově standardem 12palcový displej před řidičem a displej infotainmentu, volitelným příslušenstvím je head-up displej.

Z nabídky motorizací pro standardní Ford F-150 vypadl 3,3litrový motor V6, zatímco modely Raptor nabídnou nové tlumiče Fox Live Valve s dvojicí ventilů, jejichž nastavené upravuje elektronika až stokrát za vteřinu, díky čemuž by měly nabídnout větší jistotu. U všech modelů F-150 navíc automobilka provedla zjednodušení nabídky, čímž zredukovala množství individuálně konfigurovatelných výbav.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

14. 9. 2023 10:35
Zvlastni
Proc to ti amici delaji tak spatne - postaru a nedaji do toho baterky. Hamuno a Hendly prosil bych o vysvetleni. USA je technicky tak pozadu nebo proc nejdou cestou pokroku jako EU?