Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford modernizuje hybridní Mondeo. Poprvé přijede jako kombi

David Bureš
Diskuze (5)
Hybridní Mondeo dnes využívá benzinový dvoulitr, elektromotor a generátor o celkovém výkonu 138 kW. Parametry inovované verze budou teprve zveřejněny.

Ford na letošním ročníku pařížského autosalonu sice chybí, přesto v době jeho konání oznamuje zajímavou novinkou. V příštím roce modernizuje model Mondeo, jehož důležitou součástí bude verze Hybrid. Ta poprvé přijede ve formě kombíku.

Aktuálně je hybridní Mondeo nabízeno jen ve formě čtyřdveřového sedanu, což však na evropských trzích není příliš populární kategorie. Proto se Ford rozhodne klienty z Evropy nově zaujmout zde tak populární karoserií kombi. Na českém trhu dokonce bude kombík nabízen jako jediná forma hybridního Mondea, hybridní sedan spolu s faceliftem u nás skončí. Novinka byla přitom vyvinuta speciálně pro potřeby starého kontinentu.

Bližší informace o použité technice Ford teprve zveřejnění. Očekává se však použití nových lithium-iontových baterií o kapacitě devět kilowatthodin, které se už objevily v americkém sourozenci Mondea, Fusionu. Aktuálně hybridní Mondeo využívá lithium-iontový akumulátor s kapacitou 1,4 kWh, umístěný za zadními sedadly.

Dnešní provedení Mondea HEV každopádně používá kombinaci zážehového dvoulitru pracujícího v Atkinsonově cyklu, s elektromotorem sloužícím jako podpora spalovacího agregátu a generátorem, jenž umožňuje rekuperační dobíjení kapalinou chlazené baterie. Celkový výkon soustavy činí 138 kW, přičemž kola jsou poháněna prostřednictvím převodovky s plynule měnitelným převodem z vlastního vývoje. Už dnes hybridní Ford dokáže rekuperací zachytit až 90 % energie, která by při zpomalování byla jinak ztracena.

Ford Mondeo Hybrid je prvním hybridním modelem značky vyráběným v Evropě. Stejně jako v případě zážehových a vznětových variant se o jeho produkci stará španělský závod ve Valencii. Do budoucna bude takových aut vícero, Ford chystá v oblasti elektrifikace mohutnou expanzi. Do roku 2022 s 40 elektrifikovanými modely, z toho 16 budou elektromobily.

David Bureš
Diskuze (5)
5. 10. 2018 19:01
Re: Hybrit v kombíku
Já naopak vidím plus v tom, že je podlaha výše :yes:
3. 10. 2018 23:43
Re: Ford
No tak zatím se i normální Mondea v Evropě prodávají dost bídně, natož pak hybridní verze! :-O :-O :-O
3. 10. 2018 10:06
Ford
..oni to něčím zabijou...zvednou podlahu kufru nebo udělají schod mezi kufrem a zadními sedadly (focus BEV) nebo to bude stát 1,5m nebo to bude příští rok...ale v prosinci a předběžné objednávky :no: :no:
Avatar - Ozzman
3. 10. 2018 07:31
Re: Hybrit v kombíku
Jde o to, jak moc baterky ukroji z už tak malého zavazadelniku kombi. Už teď je podlaha docela vysoko. Aby v kufru nebyl nakonec fešný schod a kombík pak byl na dvě věci >:D
2. 10. 2018 20:48
Hybrit v kombíku
Podle mě hybridní pohon který ještě k tomu dokáže dát prostor je super varianta :yes: