Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang Dark Horse: Vrchol pro okruh i silnice ohlašuje návrat do motosportu

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Společně s novým Mustangem GT představil Ford také novou verzi Mustang Dark Horse, který má nabídnout maximální schopnosti na silnicích i závodních tratích.

Nový Ford Mustang sedmé generace dostává kromě různých vylepšení i zcela novou verzi Dark Horse, která by měla o pořádný kus posunout schopnosti modelu GT, nad kterým bude v nabídce umístěna. Vůz totiž slibuje výraznější vzhled, vyšší výkon, lepší ovladatelnost i zajímavější kokpit. Zkrátka vylepšení po všech stránkách.

Mustang Dark Horse přitom poznáte již na první pohled. Zatmavené přední LED světlomety totiž lemuje výrazná stínovaná grafika, která doplňuje specifickou leskle černou mřížku chladiče s lichoběžníkovými „nozdrami.“ Designéři přepracovali také spodní díl předního nárazníku, nástavce prahů nebo difuzor se čtyřmi tmavými koncovkami výfuku. Image okruhového vozu pak podtrhuje nové křídlo.

Klasické emblémy Mustangu jsou na blatnících, prazích i výklopné zádi nahrazeny novým logem Mustang Dark Horse, na přídi pak zůstává eloxovaná verze slavného koně v odstínu Dark Tarnish. Unikátní design pak ještě zvýrazňuje speciální modrý lak Ember v chladném tmavém odstínu, který však při dopadu světla vyzařuje teplou záři. Grafické prvky na střeš a kapotě jsou k dispozici v různých barvách a stylech, volitelná výbava Appearance navíc zahrnuje tmavě modré třmeny Brembo.

Video se připravuje ...

Nové logo Mustang Dark Horse je také součástí interiéru, který se kromě jiného může pochlubit volantem se silnějším věncem, semišovým potahem, modrým prošíváním, rovnou spodní částí, řadicími pádly a tlačítky na přepínání jízdních režimů. Kontrastní modré prošívání navíc zdobí i výplně dveří, sedadla, manžetu řadicí páky nebo středovou konzolu, zatímco pásy jsou komplet modré.

Vnitřní výplně, rámečky a výdechy ventilace dostaly tmavý metalický lak Black Alley, hlavice manuální šestistupňové převodovky Tremec je z modře eloxovaného titanu a díky dutému vnitřku by se neměla přehřívat. Volitelná sada Mustang Dark Horse Appearance navíc přidává sedadla v modrém odstínu s jedinečnou perforací, vyzařující další modré tóny.

Silnější motor a snazší driftování

Od designu se ale přesuňme k technice, která by měla být působivější. Základem Mustangu Dark Horse je čtvrtá generace 5,0litrového motoru V8 Coyote, která dostala nové vačkové hřídele se specifickým naladěním pro Dark Horse a dvě škrticí klapky. Motor může být spojen jak s šestistupňovým manuálem Tremec, tak s desetistupňovým automatem.

Vzali jsme nový Mustang, to nejlepší z našeho nového osmiválce 5,0 l, a zvýšili jsme výkon, vylepšili aerodynamiku, pneumatiky i řízení a doplnili interaktivní kokpit. Výsledkem je Mustang, který překonává všechny předchozí Mustangy s pětilitrovým motorem,“ řekl Ed Krenz, šéfkonstruktér modelové řady Mustang.

Mustang Dark Horse je standardně dodáván se sadou Performance, která obsahuje přídavný chladič motorového oleje, chladič převodového oleje (pro automatickou převodovku), odlehčený chladič s větším odvodem tepla, výkonnější ventilátory chlazení, chladič diferenciálu nebo standardní samosvorný diferenciál Torsen.

Součástí sady je také specifické naladění podvozku, větší zadní stabilizátory, robustní přední tlumiče, 19“ přední brzdy Brembo s pevnými třmeny a většími kotouči, zadní výztuha nebo sériový podvozek MagneRide. V podbězích jsou 19“ litá kola, vpředu s rozměrem 19x9 palců a vzadu 19x9,5 palce. Zajímavostí je však i elektronická driftovací brzda, která by měla usnadnit využití potenciálu Mustangu pro jízdu řízeným smykem.

Video se připravuje ...

Elektronická driftovací brzda, určená podle automobilky pouze pro uzavřené tratě, by měla mít vizuální atraktivitu i funkčnost tradiční mechanické ruční brzdy. Navržena přitom byla jak pro začínající řidiče, kteří se chtějí v driftování zdokonalovat, tak pro zkušené jezdce, kteří ji využijí v soutěžích.

Zpět na závodní tratě!

Ford navíc oznámil, že se Mustang Dark Horse stane základem pro závodní vozy Ford Mustang, které mají závodit po celém světě v sériích GT3, GT4, NASCAR. A na co se závodníci i fanoušci mohou těšit?

Mustang Dark Horse S bude odlehčená verze sériového vozu, určená speciálně na okruhy. Z vozu byly odstraněny všechny zbytné díly a ozdobné prvky, zatímco v jeho kabině se objevila kompletní bezpečnostní klec s certifikací FIA, závodní sedadlo s bezpečnostními pásy, bezpečnostní sítě nebo volant s rychloupínáním. Vůz navíc dostal spínače pro odpojení baterie a protipožární systém.

S novým modelem Mustang GT3 IMSA se pak Ford vrací k továrně podporovaným závodům GT3. Mustang GT3 s motorem 5.4 V8, vytvořeným ve spolupráci s Ford Performance a Multimatic, bude dostupný pro zákazníky z celého světa od závodu 24 hodin Daytony v roce 2024. Ve stejném roce by se navíc vůz měl objevit i na Le Mans.

V sezóně 2023 se dočkáme i nového zákaznického Mustangu GT4, který bude k dispozici pro globální třídy GT4 v IMSA, SRO a FIA GT. Nová verze Mustangu bude mít v příští sezóně premiéru také v australské sérii Supercars a v následujících letech budou nově navržené modely debutovat v závodech NASCAR Cup a NHRA Factory X.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

16. 9. 2022 21:59
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/