Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford odhalil část nového Focusu. Je novou inspirací místo Aston Martinu Volvo?

David Bureš
Diskuze (67)
Čtvrtá generace Fordu Focus se světu ukáže již příští týden. Automobilka už ukázala několik jeho detailů.

Ford se chystá na důležitou premiéru. Na úterý 10. dubna je naplánováno odhalení nové generace Focusu, což je pro americkou automobilku klíčový model pro evropské trhy. Výrobce už na premiéru láká, jeho rumunské zastoupení zveřejnilo na svém facebookovém profilu video, v němž část auta odhalilo.

Díky propagačnímu snímku jsme tak poznali několik designových detailů novinky, která se nápadně podobá vozům Volvo. Ostatně podívejte na detail světlometu, diodový pás připomíná „Thorovo kladivo“ aut švédské značky. A nápis Focus na víku? Něco podobného přece najdeme na Volvu XC40, která má skoro i podobný tvar víka kufru. A tak to trochu vypadá, jakoby se Ford místo vozy Aston Martin nově inspiroval u Volva, tedy další značkou, která mu v minulosti patřila.

Je to mimochodem vůbec poprvé, co Ford nový Focus odhaluje zcela bez maskování. Na internet sice již vypustil fotky prototypů, na nich byl ale vůz ještě zamaskován. Snímek odhaleného boku Focusu pak unikl z focení novinky v portugalském Cascais. Už při jeho zveřejnění přitom mnozí poukazovali na to, že design čtvrtého Focusu nebude moc originální – některým připomíná Fiat Tipo.

O novém Focusu každopádně navzdory blízké premiéře stále víme jen docela málo. Auto se má proti předchůdci natáhnout asi o 50 mm, což pomůže vnitřnímu prostoru, zároveň se má ale díky nové platformě mezigeneračně snížit jeho hmotnost zhruba o 50 kilogramů.

Nabídka motorů bude stát hlavně na již dobře známém benzinovém tříválci 1.0 EcoBoost, který nově dostane i systém vypínání válce (už se objeví ve tříválcové Fiestě ST), k dispozici ale bude i motor 1.5 EcoBoost a počítá se též se zážehovým dvoulitrem. Součástí nabídky má být také hybridní provedení. Z hlediska převodovek se pak údajně můžeme těšit na osmistupňový automat.

Čtvrtá generace Fordu Focus se ukáže světu na speciální akci již příští týden, na českém trhu se první auta ukážou v červenci. To se začne prodávat pětidveřový hatchback, kombík dorazí na podzim. Údajně nabídne výrazný zvětšený zavazadelník, o objemu kolem 600 litrů, aby v tomto směru dohnal konkurenci. Pro vybrané trhy tu bude i sedan. K dispozici každopádně bude hodně odlišných verzí, vedle sportovních variant ST a RS (dorazí později) se dočkáme i luxusního Vignale nebo sportovně laděného ST-Line. A přijít má také oplastovaný Focus Active po vzoru Ka+ a Fiesty.

David Bureš
Diskuze (67)
Avatar - wakantanka
4. 4. 2018 14:12
Re: sliby chyby
A chceš týmto povedať, že taký FoFo II alebo podobný ekvivalent so 4valcovou atmosférickou 1,4 či 1,6 výkonu cca 100 koní išla lepšie? Ani omylom, tie mali toho krútiaceho momentu ešte menej a dolovať si ho musel v riadne vysokých otáčkach. U turba - jedno akého veľkého - treba držať motor v otáčkach takých kde má najviac výkonu a momentu. To je celé. Či ten výkon doluje z R3 alebo R4 je nepodstatné.
4. 4. 2018 08:22
Re: sliby chyby
No nadava ako kde. Oni ju vlastne vsetci testeri chvalia, ze radi hladko a jemne ale rychlost nic moc, hlavne pri 2.0 T benzine (udajne) dost kazi dynamiku. Ale niekde som cital, ze ma priskrteny vykon na prve 3? stupne, uz si to nepamatam presne ale nerozumiem tomu preco by to skrtili? (EÚ?). Hlavne ak to ma 4X4, este pri FWD by to davalo zmysel jednotku priskrit. Neviem no ale prevodovka to nebude zla len asi trosku zabija dynamiku ale je to ich vyroba ak sa nemylim (OPEL) tak to snad este doladia casom.
Avatar - vabis
4. 4. 2018 07:58
Re: sliby chyby
Zalezi jak velky je vnitrni objem a celkove motor, stejne jako vykon, dimenzace jednotlivych casti a aby motor "nedrel" na doraz. Samotny pocet valcu neni uplne prvorady problem.
Avatar - eLzyx
4. 4. 2018 00:30
Re: Tipo Ceed
skoro to vypadá, že jejich designer je Číňan. Ten taky zkopíruje vše, co vidí.
Avatar - miromen
3. 4. 2018 23:08
Re: sliby chyby
To je z tve strany akorat tak marnost nic jineho. Jinak mi chceš řict, že ford byl na špici co se motorizaci tyče ? :-O