Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představuje nové SUV Territory. Je to přeznačkovaný Číňan

David Bureš
Diskuze (6)
Nové SUV modrého oválu nabídne výběr mezi konvenční benzinovou variantou, hybridem a plug-in hybridem.

Neutuchající zájem o SUV znamená, že automobilky neustále rozšiřují nabídku těchto modelů. Platí to i pro Ford, který na domácím americkém trhu hodlá zcela skončit se sedany a nabídnout místo nich SUV a crossovery. S expanzí nabídky takových modelů ale počítá i jinde ve světě, důkazem je v tomto ohledu Ford Territory.

Ford Territory je v tuto chvíli určen výhradně pro důležitý čínský trh, přičemž firma se jej rozhodla přizpůsobit tamější klientele neobvyklou cestou. Středně velké SUV vzniklo ve spolupráci s čínskou automobilkou JMC (Jiangling Motors Corporation), přičemž nejde původně o dílo Fordu, ale právě JMC. Ve skutečnosti jde jen o přeznačkovanou verzi SUV JMC Yusheng S330 se svébytnou přídí a interiérem, se znaky modrého oválu.

Pokračuje tak trend, kdy zavedení výrobci v nejlidnatější zemi světa začínají prodávat auta s technikou čínských značek. Volkswagen Group nedávno představil v Číně malé elektrické SUV nově založené značky Sol, které je ve skutečnosti přeznačkovanou variantou modelu JAC iEV7S.

„Territory je pro Ford v Číně průlom, pokud jde o naši schopnost úspěšně konkurovat čínským výrobcům pro miliony zákazníků, které dosud neoslovujeme. Territory je klíčem k tomu, jak budeme v Číně růst. Přivážíme ho na trh rychle, s vysokou kvalitou a nízkou cenou,“ vysvětluje příchod novinky na trh prezident asijsko-pacifického zastoupení Fordu Peter Fleet.

Automobil bude nabízen ve třech variantách. Vedle konvenční benzinové verze přijede také jako plug-in hybrid s možností jezdit čistě na elektřinu a jako mild hybrid s 48V palubním systémem a schopným jezdit v Millerově cyklu.

Territory se na čínském trhu začne prodávat na začátku roku 2019, vyrábět se bude přímo v továrně Xiaolan automobilky JMC, která splňuje globální standardy Fordu. Vůz si americká značka otestovala nejen v testovacím centru v čínském Nankingu, ale také ve středisku v australském Melbourne. Speciálně upravovala třeba naladění podvozku, podle tradic značky. Název je pak shodný s SUV vyráběným mezi lety 2006 až 2014 v Austrálii.

Automobil je součástí plánů značky na rozvoj v Číně. Do roku 2025 chce Ford na čínský trh uvést na 50 nových vozidel. V současnosti tam Territory bude šestým SUV Fordu, po modelech EcoSport, Kuga, Edge, Explorer a Everest.

David Bureš
Diskuze (6)
12. 8. 2018 17:18
Kia Sorento
V prvni chvílí jsem myslel, že jde o Kii Sorento předchozí generace
11. 8. 2018 08:19
Strategie
... Nad kterou zůstává rozum stát. Myslet si, že tradiční kategorie se neprodávají, protože všichni chtějí SUV.... Mondeo se neprodává, protože proti passatu a dalším nemá co nabídnout a bylo zastaralé už když bylo nové. Fiesta je absurdně drahá a nijak extra prémiová. Focus.. Na to je potřeba počkat, ale design je podle mě prapodivný a celkově auto v golf třídě nenabízí nic extra. Galaxy, S Max a i C max byly dobrý auta, zejména když konkurence tyhle segmenty opustila. Ford je neměl zrušit, ale vypiplat a svést se na skoro-monopolu. Ford už SUV má, kromě dnes už zastaralé Kugy.... Eco Sport : Recyklát z Asie, kde možná nějaké peníze kdysi vydělal, ale face-lift a zejména v Evropě už je spíš vtip. Edge je strašně drahý na možnosti Fordu a na to nabízí. Nevím, podle mě by si Ford měl ujasnit které modely jsou pro něj klíčové a dotáhnout je do konkurenceschopné podoby. (předešlé Mondeo I Fiesta byly bestsellery, takže to jde, ne že ne)
Avatar - WinDiesel
10. 8. 2018 13:57
Nad praktikami Fordu se chce jednomu blejt ...
Ještě by to Trumpovi mohli vozit do USA. To by bylo radosti.
Avatar - praděda7
10. 8. 2018 09:39
Další čínský plagiát
....ach jo.....
Avatar - Hittman
10. 8. 2018 09:31
Umi
dnes někdo něco svojeho originálního, aby s tím uspěl, a nebo za pár let tu budou jen dva modely s různými značkami na kapotě? Za chvíli nebude z čeho vybírat..