Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford S-Max Concept ve Frankfurtu: První dojmy a video

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Předobraz nového S-Maxu slibuje velké věci a to jak v exteriéru tak interiéru.

Ford na svém hezky zařízeném stánku vystavuje také zajímavé koncepty. Uprostřed se na podstavci otáčí Mondeo Vignale, tedy předobraz budoucího luxusního sub-brandu (tak hlavně aby už bylo to nové Mondeo!), u zdi pak rotuje další nepřístupný koncept, předobraz příští generace S-Maxu.

Model S-Max mají rádi hlavně tatínkové, kteří sice byli donuceni pořídit si velké MPV, avšak na sportovnost rezignovat odmítli. Tvarově jde koncept ve stopách S-Maxu, tady je příbuznost jistě patrná, nicméně dynamičtější linky naznačují o něco menší vnitřní prostor. Auto je totiž o něco více „přikrčené“, což sice vypadá výborně, ale přeci jenom jde o velké MPV, takže v sériovém provedení se nejspíše dočkáme jistého zcivilnění.

V interiéru jsou sportovní tenká sedadla, takže nabídku prostoru těžko hodnotit, přesto potěší rovná podlaha ve druhé řadě (která se do série jistě dostane) či příkladně čisté řešení palubní desky a středového panelu. Přimyslete si odkládací schránky před loketní opěrkou a velké schránky ve dveřích a máte parádní účelnou a útulnou kabinu. Velký barevný displej je umístěn vysoko, výdechy klimatizace jsou po jeho bocích: zde je výhoda jasná, řidič nemusí těkat očima sem a tam. Pokud by však středový panel vypadal přesně takto, byla by možná na místě obava z přímého slunečního světla, protože displej je položen v úhlu zhruba čtyřiceti stupňů. Přístrojový štít vypadá velmi „multifunkčně“, zcela dle trendů posledních let.

Druhá řada sedadel je tvořena třemi individuálně posuvnými sedadly, cestující vzadu mají možnost sledovat filmy díky dvěma obrazovkám integrovaným do předních opěradel. Sedadla jako taková vypadají hodně sportovně (však se také konceptu v žertu přezdívá „Aston pro sedm“), sériové provedení jistě nabídne spíše více komfortu. Do zavazadelníku jsme se podívat nemohli, vzhledem ke kresbám je ale jasné, že i do konceptu se třetí řada sedadel bez problémů vejde, takže vše zůstává při starém. A to je dobře.

Pod kapotou konceptu najdeme benzínový čtyřválec EcoBoost o objemu 1,5 litru. Nový motor má výkon 133 kW při 6.000 otáčkách za minutu a točivý moment 240 N.m. Jednotka v budoucnu nahradí stávající šestnáctistovku o výkonu 132 kW.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
16. 9. 2013 14:29
Re: parada
Jsem osobně zvědav, jak se bude sériová podoba lišit od konceptu, který je mimořádně zdařilý. Ford je z pohledu nových technologií vždy ochoten zajít o kousek dál a v případě designu tomu nebylo jinak (vzpomeňme na Mondeo a jeho přerod z krabice). A že se nyní díváme na nový S MAX v podobě konceptu ? Ano, čas možná nezastavíme, ale původní S MAX má i nyní 7 let od uvedení na trh stále dost energie k oslovení širšího publika, rodiny s dětmi nevyjímaje. Třebaže facelift pomohl více uhladit křivky a doladit drobné detaily, tak stále vzbuzuje emoce kolemjdoucích. Mě osobně oslovila jeho verze Titanium S v bílé barvě na 18" kolech. . . prostě sportovní MPV k dennímu použití.
Pravdou je, že moderní technologie si razí cestu kromě tabletů, phounů i do automobilového průmyslu. Jen mám trochu obavu, aby za pár let nebyla z místa pro řidiče jen sedačka pro zadavatele cíle. Prostě to pravé "řízení" s požitkem z jízdy, aby neustoupilo do pozadí. Snad to nevyzní až moc zpátečnicky, ale já bych na stávajícím S MAXu nic moc neměnil . . .
12. 9. 2013 12:23
parada
Doufejme, ze do vyroby se toho moc nezmeni, protoze celkove pusobi paradne. Myslim, ze i soucasna generace je krasna jak zvenku, tak i zevnitr, kde nabizi spousta prostoru a velky kufr. Hlavne dost prostrou na 3 autosedacky.
Za me palec nahoru a hlavne i proto, ze jeden mam doma :-)
12. 9. 2013 11:46
Re: Design pěkný..ale?
Podle chodbovych info by 4x4 melo byt. Diesel jedine na delsi cesty, jinak ecoboost je lepsi volba nez diesel. Prosklena strecha nanic, jen zbytecne prispiva k ohrivani interieru a ma vliv na tuhost.
12. 9. 2013 11:41
Re: Pozor, pozor !
pozor, lebo za tu vetu o dizajne mozes dostat heverom po hlave od gtiho >:D
12. 9. 2013 11:24
Re: Pozor, pozor !
Design auto nedělá! ;-) Byť okopírovaný od Astonu...