Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Shelby GT500: Jasná odpověď na Camaro ZL1 (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (33)
Ford si sice pro letošní autosalon v Los Angeles připravil řadu novinek, ale tou nejžhavější bude zcela jistě Shelby GT500 s novým přeplňovaným 5,8litrovým celohliníkovým osmiválcem.

Ford na autosalonu v Los Angeles představí vedle modernizovaného Mustangu i vrchol řady, který nenese jméno koníka, ale slavného závodníka a ladiče Carrolla Shelbyho. Právě tento model má šanci způsobit na LA Auto Show největší poprask minimálně mezi sportovními vozy.

Na karoserii byly provedeny na první pohled pouze decentní úpravy vzhledu předních i zadních partií s použitím nových světlometů a koncových svítilen. Ve skutečnosti byla velká pozornost věnována aerodynamice a v porovnání s modelovým rokem 2011 má Shelby GT500 pro rok 2013 o 33 % větší aerodynamický přítlak při rychlostech okolo 255 km/h.

Toto zlepšení přijde budoucím majitelům bezpochyby vhod až se rozhodnou naplno využít výkon, který jim nabídne nový 5,8litrový celohliníkový vidlicový osmiválec přeplňovaný mechanickým kompresorem TVS 2300. Podle automobilky je prakticky každá část motoru navržena pro co nejvyšší výkon a posílen byl chladicí systém i spojka.

Shelby GT500 se může pochlubit výkonem 485 kW (659 k) a točivým momentem 813 Nm. To jsou výrazně vyšší hodnoty než u Chevroletu Camaro ZL1. Tento přímý konkurent ze stáje General Motors nabízí z kompresorem přeplňovaného osmiválce o objemu 6,2 litru výkon 432 kW (580 k) a točivý moment 754 Nm.

Síla motoru je u Fordu Shelby GT500 na kola zadní nápravy přenášena prostřednictvím karbonového kardanu a důkladně upravené evoluce letošní šestistupňové manuální převodovky s novým uložením, převody i ložisky. V sériovém provedení má kupé o hmotnosti 1746 kg dosahovat rychlosti přes 322 km/h.

Brzdový systém značky Brembo je vybaven šestipístkovými třmeny na předních kolech a ukrývá se jedním ze dvou typů nových kovaných kol. Ford Shelby GT500 stojí na 19palcových kolech vpředu a 20palcových kolech vzadu. Standardní obutí představují pneumatiky Goodyear Eagle® F1 SuperCar G: 2.

Ford má pro svůj nejvýkonnější model připravenu bohatou nabídku příplatkové výbavy, pro další vylepšení jeho jízdních výkonů. Z těchto prvků lze vyzdvihnout pakety Performance a Track. První jmenovaný obsahuje samosvorný diferenciál Torsen a elektronicky řízené tlumiče Bilstein, které pracují v režimech Normal a Sport. Druhý paket přidává externí olejový chladič a chladiče převodovky a diferenciálu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (33)
17. 11. 2011 20:07
Re: Blue Devil....
Já uznávám US produkci. Jak tyto novodobé muscle cars, resp. řekněme pony, tak již legendy v podobě Vette a Viperu. Nutno zdůraznit i výborný Ford GT. Není to ale moje krevní skupina. Nedovedu racionálně vysvětlit proč, ale prostě to tak mám.
17. 11. 2011 14:53
Re: Blue Devil....
OK. Samozřejmě, rozebráno takto do detailu je to jasné. Když se vrátíme k předmětnému Mustangu mám pocit (ne jistotu a budu rád, pokud mne opravíš), že právě od modelu 2011 přešel Ford k vlečeným ramenům. Proto jsem do toho zathoval přirovnání k tomu Meganu a CTR. Uznávám, použití termínu "klacek vzadu" bylo zavádějící.
Avatar - Enthusiastic.driver
17. 11. 2011 13:06
Re: tuhá zadní
no jo, tak listová péra v supersportu taky nemají co dělat, páč jsou prehistorická, a stejně je Vette má :-)

Mylsím, ež aktuální generace už svůj handicap zakrývá velmi solidně.

Avatar - Enthusiastic.driver
17. 11. 2011 13:02
Re: Zase ten zadohrab
Rozumíme si doufám, že se bavíme o okreskách a ne o okruhu (psals přece ty středoevropské silnice).

Dojeď na Valachy a myslím, že budeš mít velký problém se zbavit dobře řízeného Civicu Type-R, natož Evomyši nebo STI. Na reálné silnici je to spíše o vypínacím mozku a rychlých rukách, než limitech auta a již několikrát jsem si ověřil, že 200k a dobrý podvozek stačí v reálném světě skoro na všechno :-)

Samozřejmě je hloupost to zobecňovat a plést do toho okruhy a nějaké uzavřené úseky, ale já jen navazuju a rozšiřuju tu větu, že na reálné cesty je mnohem efektivnější RS Audi, GT-R a spol.

17. 11. 2011 12:49
Re: Blue Devil....
A Mustang (současný model) má zadní nápravu jako muscle car. Protože je nutno si řict, co si pod tímto pojmem představujeme. Pokud "old school" v podobě "klacku" a listových per, tak to už nemá nikdo. Pokud obecně ne nezávislé zavěšení, tak tím disponují i ten Renault a Honda.