Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford v Ženevě: Začátek velké obměny

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Ford si na nás přichystal opravdu dlouhý zástup novinek, od hybridů až po ostré soutěžní náčiní. Však si také evropský Ford na letošní rok chystá hned 20 novinek!

Asi nejdůležitější novinkou byl koncept Ford Vertrek, prezentovaný v evropské premiéře. Vize SUV postaveného na platformě nové generace Focusu se poprvé představila na lednovém autosalonu v Detroitu. Vertrek je předobrazem nového kompaktního SUV od Fordu, které se stane společným nástupcem pro evropskou Kugu a americký Escape.

Velkou pozornost zejména fandů motorsportu vzbuzoval rallyový speciál Fiesta RS WRC, tedy verze určená pro letošní ročník královské disciplíny WRC mistrovství světa v rallye.

Velká pozornost byla taktéž věnována Focusu Electric. Čistě elektrický pohon ve Focusu debutoval podobně jako Vertrek už v Detroitu, do prodeje ale zamíří nejprve v Evropě. Na starém kontinentu se začne prodávat v roce 2012, do Ameriky dorazí až v roce 2013.

Další elektrickou novinkou byly hned dvě verze nového MPV: C-Max Energi a C-Max HEV, tedy plug-in hybrid a klasická hybridní verze odvozená od modelu C-Max. Tak jako Focus Electric a C-Max Energi i C-Max Hybrid se bude od roku 2012 vyrábět v továrně Wayne v Michiganu společně s konvečními modely. Výroba v Evropě bude spuštěna ve španělské Valencii v roce 2013.

Po nedávném faceliftu přichází nová generace pickupu Ford Ranger.

Ford Ranger III: První dojmy

Majitelé Fiesty ST stále nemají možnost svůj vůz vyměnit za novou verzi; tu jim automobilka stále dluží. Na sportovní strunu zabrnkala alespoň mírně přiostřená Fiesta Sport+, poháněná benzinovou jedna-šestkou o výkonu 99 kW.

Představil se také nový zástupce individualizačního programu, černá verze Metal Ka.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)