Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford vyvinul pěnové výplně sedadel s vysokým podílem sóji

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Ford minulý týden oznámil, že se v jeho laboratořích podařilo vyvinout materiál pro výplně sedadel, který obsahuje čtyřicetiprocentní podíl sóji.

Výplně sedáků, opěradel nebo hlavových opěrek jsou dnes vyráběny z pěny jejímž základem jsou ropné komponenty. Experimentuje se také s alternativní kompozicí obsahující pětiprocentní podíl sóji, Ford však minulý týden oznámil, že se v jeho laboratořích podařilo vyvinout materiál, který obsahuje čtyřicetiprocentní podíl sóji. Nejen automobilky se v posledních letech snaží vymanit ze závislosti na ropě a usilují o přechod na obnovitelné zdroje. Toto je jeden z příkladů.

Zavedením "sójových" výplní by mohla automobilka ušetřit až 26 milionů dolarů ročně, odhadují pracovníci materiálového vývoje Fordu v USA. Většina automobilek dnes používá pěnové výplně vyrobené na bázi ropných derivátů. Celosvětová spotřeba těchto materiálů činí asi 4 miliony tun, v každém automobilu najdeme v průměru 13,7 kg pěnových výplní. Náhrada 40 % docházející suroviny obnovitelnou sójou by tak znamenala nemalý příspěvek v hospodaření s energií uskladněnou v ropných derivátech.

Ford v současné době patentově chrání dva různé objevy. Prvním je originální směs sójových a ropných komponent pro výrobu pěny a druhým je pak výrobní postup, který odstraňuje charakteristický zápach rostlinného oleje, který dosud odrazoval většinu výrobců od použití sóji v interiérech automobilů. Nová technologie používá UV záření za pokojové teploty a katalyzátory, které potlačují vznik zápachu.

Ford při vývoji nového materiálu spolupracoval se společnostmi Bayer MaterialScience a Lear Corporation. Finanční podporu projektu poskytla unie amerických pěstitelů sóji United Soybean Board.

Ondřej Láník
Diskuze (9)
16. 10. 2006 22:09
Dobry napad
az te zase sekne na D1 snura kvuli nejake zlate brane, pumpa daleko, hlad blizko....nezoufej a proste se zakousni do sedaku >:D
Avatar - Pekelná Micinka
16. 10. 2006 19:38
SOJOVÉ MOZKY...
...víte jak dělá formule Charouz A1 GP??? NE?!? Tak já vám to povím. Charouzova formule A1 GP dělá: "BBéééééééééééémmmmmm" :no: :no: