Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford: Zisk kvůli nákladům na nový model klesl o třetinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Automobilce Ford klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o třetinu na 835 milionů USD, tedy v přepočtu nějakých 18,3 miliardy korun.

Hospodaření podle prohlášení firmy stáhly dolů mimořádné náklady na nový model pick-upu F-150, který se má začít prodávat ještě v letošním roce. Výsledky však díky silnému výkonu v Severní Americe a Číně překonaly očekávání analytiků.

Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 24 centů, analytici čekali zisk jenom 19 centů na akcii. Příjmy se snížily o 2,5 procenta na 34,9 miliardy USD a rovněž překonaly očekávání.

Nový model F-150 s hliníkovou karoserií má být lehčí a výkonnější. Firma v rámci příprav na jeho výrobu musela celkem na pět týdnů přerušit výrobu v závodě ve městě Dearborn a omezila prodej nákladních vozů. Její zisk před zdaněním v Severní Americe tak klesl o 39 procent na 1,4 miliardy USD a prodej o osm procent.

Automobilka zaznamenala ztrátu v Evropě, Jižní Americe a na Blízkém východě a v Africe, naopak prodej rostl v Asii. Kvůli investicím do nových závodů a produktů však zisk před zdaněním v Asii klesl o 62 procent na 44 milionů USD.

Ford opakovaně varoval investory, že letošní rok bude obtížný. Minulý měsíc firma snížila svůj výhled celoročního zisku před zdaněním na šest miliard dolarů. Odůvodnila to poklesem prodeje v Jižní Americe a náklady na kontrolu 850.000 vozů kvůli vadným airbagům. Loni zisk činil 8,6 miliardy USD.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)