Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford zvažuje zařadit do výbavy aut biometrické senzory. K čemu jsou dobré?

Michal Fokt
Diskuze (4)
Auto, hlídající fyzický stav i psychické rozpoložení řidiče. Je tohle nová cesta, kudy se bude ubírat automobilový průmysl?

Překotný vývoj v oblasti automobilů v posledních letech způsobil, že vše, co bylo vyrobeno zhruba před rokem 2010, je beznadějně zastaralé. Teď nemám na mysli to, že jsme plošně utrpěli downsizing a na silnicích se objevilo pár elektromobilů, samotná automobilová technika teď moc novinek nepřináší, ale k obrovskému skoku došlo v oblasti infotainmentu, konektivity a asistenční systémů. I plán na dalších pár let se zdá být jasný: další rozšiřování těchto oblastí a docílení plné funkčnosti autonomních systémů.

Automobilky však musí vidět ještě dál a přemýšlet, na co lákat řidiče aut, která není třeba řídit. Teď Ford prozradil, že zvažuje instalaci biometrických senzorů. Ty by mohly rozpoznat, že řidič usíná, má nějaké zdravotní problémy nebo je prostě jen unaven, na základě dechové a tepové frekvence, popřípadě "řeči těla" zase určit, jakou náladu řidič má a odpovídajícím způsobem na zjištěné skutečnosti reagovat.

Tato oblast bude samozřejmě vyžadovat nákladný dlouholetý výzkum a vývoj a nějakou dobu potrvá, než bude použitelným způsobem fungovat, ale už fakt, že se o tom šéf automobilky Mark Fields v rozhovoru pro Fortune zmínil, naznačuje, že půjde o víc, než pouhý nápad, na co by se v dalších letech dali zákazníci nalákat.

Michal Fokt
Diskuze (4)
Avatar - Bully_
14. 5. 2017 12:48
Říká se,
že se automobilový průmysl ubírá do pr.ele, ale že to bude doslova, to jsem netušil.
13. 5. 2017 12:23
diagnosticka jednotka
takze clovek sedne do auta a hned to na nej vychrli informace o tom ze ma rymu, takovou a onakou nemoc a ze by mel vyhledat lekare, ....a nebo mu rovnou vystavi recept a zaveze k nejblizsi lekarne >:D jo proste takove KITT
13. 5. 2017 11:50
Budoucnost demence
Už se těším,až mi auto řekne-Na základě hodnot mých senzorů a hladiny vašich hormonů se zdá,že jste příliš nadržený,mám pro vás vyhledat nejbližší podnik,co by vyhověl vaším potřebám ? >:D >:D >:D ale vážně pár jedinců bude možná nadšených,ale třeba já moc ne-raději zapracujte na životnosti či alespoň na cenách některých náhradních dílů a taková výbava by měla být na přání,určitě ne "povinně" jak je dnes ve zvyku
13. 5. 2017 10:03
Zákazníci
No pár nesvéprávných jedinců, kteří nepoznají, že jsou unavení, ale někdo jim dal omylem řidičák to možná zaujme ostatní spíše odradí, osobně mám v poslední době problém najít nové auto, které by se mi líbilo a to zatím nemusím vyřazovat auta s takovouto výbavou :no: