Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fordu v USA chybějí dostupná auta. Urychleně proto vyvíjí nový model

Tomáš Dusil
Diskuze (8)

Zatímco v Evropě je nabídka cenově dostupných modelů Fordu vcelku slušná, v zámoří je tomu přesně obráceně. To se má ale do budoucna změnit.

Na konci minulého roku se Ford rozhodl ukončit prodej dostupných modelů Fiesta, Focus a Fusion na americkém trhu. Důvodem bylo větším zaměření značky na crossovery, které Američané v současné době chtějí mnohem více. Jenže tímto rozhodnutím vznikla v nabídce Fordu neočekávaná mezera, kterou značka nemá čím vyplnit. V současné době probíhá v Detroitu vývoj nového modelu, který by byl cenově přijatelnější, než stávající nabídka. Na trhu se však objeví až v roce 2022.

Původně měl roli levného modelu na americkém trhu zastávat Focus Active, což je lehce zvýšený a dodatečně oplastovaný Focus. Jenže krátce před uvedením na trh byl plánovaný prodej tohoto vozu zrušen. Ford prostřednictvím Jima Baumbicka zároveň prohlásil, že plánuje nový dostupný vůz pro modelový rok 2022. Auto by mělo převzít roli modelů Fiesta, Focus, Fusion či Taurus. Jakou bude mít připravované auto karoserii, to Baumbick odmítl komentovat.

„Je to pro nás jedna z možností, jak můžeme zrychlit tempo vývoje a tedy i zavádění nového modelu na trh. Počítáme s pěti základními architekturami (platformami), které by se navíc měly v řadě ohledů prolínat. Koncept, který bude novince předcházet, chceme představit už za 12 týdnů. Předchozí nová auta nám zabrala od zahájení vývoje po uvedení na trh roky. To se nyní změní,“ řekl Jim Baumbick.

Jenže nezahájení prodeje Focusu Active na trhu v USA má ještě jeden a patrně hlubší důvod. Tento vůz se pro USA měl vyrábět v Číně, přičemž obchodní vztahy mezi Čínou a Spojenými státy nejsou v současné době zrovna ukázkové.

V současné době ještě v USA dojíždí prodej Fiesty nabízené v karosářské verzi sedan a hatchback, která je na americkém trhu k dispozici za částku od 14.260 dolarů (přes 320.000 korun). Jde o nejlevnější Ford v jeho domovině. Poté, co už Fiesta nebude dostupná, převezme úlohu nejlevnějšího modelu modrého oválu crossover EcoSport, který je ale se základní cenou 19.995 dolarů (přes 450.000 korun) citelně dražší.

Jaké auto ale nakonec uspokojí americké zákazníky, kteří požadují levný Ford, není dosud jasné. Americký tisk zmiňuje auto ve stylu Ford Bronco, ale menší. Také by to mohl být malý pick-up. Více se dozvíme v modelovém roce 2022.

Tomáš Dusil
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - bystron
26. 4. 2019 12:09
easy peasy
Co třeba oživit Scorpio? Nebo vytunit Explorera, aby se nemusel (jako obvykle) stydět před Japonci.
Avatar - 3_diamanty
26. 4. 2019 09:19
Re: Tupouni z Fordu!!!
tiez ma to prekvapuje nakolko nie kazdy zase potrebuje SUV hoc su dnes v mode... u mensej a financne aj objemom vyroby limitovanej znacky ako je povedzme mitsubishi sa da chapat ze z modelu ako je mirage/spacestar a ani lancer dnes uz nevyziju a musia sa cim skor preorientovat na SUV ktore ich podrzia nad vodou u ktorych nakoniec maju aj skvele meno a tradiciu ... ale fiesta aj focus su predsa sikovne dostupne auta na uplne inej globalnej urovni co do objemu predaja aj vyroby vo svete.. a rovno zrusit taketo kusky na ( zatial napisem ze "len" americkom ) trhu ktory je pre ford defakto klucovy mu predsa nemoze priniest uspech ani rast ani nic co by nejako znacku posunulo niekeam dalej... navyse ked zvazime aj ceny fordov ako narastli za poslednu dekadu tak nakoniec si tie ich drahe kusky aj tak nikto nekupi ... a to len pred mesiacom ukoncil predaj aj vyrobu ford svojich aut v rusku... nastava koniec sveta alebo preco ford zrazu takto "skrta" vsetko co sa len da? ...... aj ked chapem.. v rusku bol ford cenovo uz tam kde si uz bohatsi rus rovno kupi mercedesa ... za mna je ford proste neumerne drahy na to co ponuka ( a to aj u nas cenou na slovensku ) a nakoniec aj hodne nemastny neslany a .... kdeze su jeho slavne casy ked bolo mondeo auto roku a pod..... este ze maju domaci ten F series.. ale aj ten nebude vecne rast predajmi do neba ...
Avatar - 3_diamanty
26. 4. 2019 09:02
Re: Ford vyklidil pole
ale preco focus aj fiesta museli skoncit? ale dobre im tak... a aj vw sa potesi s novou jettou https://img2.auto.cz/img/29/full/5268370_.jpg ...
Avatar - Barrichello
26. 4. 2019 08:55
Ford vyklidil pole
GM, japonci a korejci mu poděkuji..... Místo Fiesty a Focusu zákazníci půjdou pro Spark, Sonic a Cruze :-) Místo Taurusu pro Malibu a Impalu :-)
Avatar - 3_diamanty
26. 4. 2019 08:53
Re: Co je to stím Fordem, né tady stím ale stím co tu byl a
poslednu dobu je to tu samy ford... nie je snad den aby tu o modrom ovale nebol aspon clanok... za posledny mesiac uz aj skodu v tomto na acz drti.. co sa deje netusim.. alebo machi si kupil nejakeho forda? ok dost bolo srandy... kazdopadne do akych sraciek sa ford v globale dostava v poslednej dobe mu nezavidim.. a pritom este pred 10 rokmi to mal tak krasne naslapnute... takze asi aj preto na seba viaze tolko pozornosti ako nikdy predtym .. ale aj negativna reklama je reklama no jo