Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formule E zrušila či odložila všechny naplánované závody. Co bude dál?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Závody elektrických formulí mají jiný harmonogram než formule 1. Přesto není vůbec jisté, jak to s aktuální sezonou dopadne.

Zatímco šampionát formule 1 se koná v jednom roce, zpravidla od března do listopadu, elektrická soutěž Formule E razí cestu sezony rozprostřené do dvou let. Díky tomu stihl ročník 2019/2020 odstartovat a pandemie koronaviru jej dostihla až v jeho průběhu.

Formule E stihla celkem šest podniků: dva závody v Saúdské Arábii a po jednom v Chile, Mexiku a Maroku. Šampionát měl pokračovat dalšími podniky v Číně, Itálii, Francii, nebo třeba Německu. Budoucnost všech těchto závodů je ale nyní ve hvězdách, stejně jako celý osud letošní sezony.

Aby byla sezona Mezinárodní automobilovou federací FIA uznána jako plnohodnotná a mohl z ní vzejít nový šampion, muselo by se odjet minimálně osm závodů. Jenže… všechny další naplánované podniky jsou nyní zrušené nebo odložené a není tak vůbec jasné, jak to s elektrickými formulemi v dalších měsících bude.

Vedení šampionátu si podle posledních informací uvědomuje vážnost situace a snaží se za každou cenu najít tři vhodné destinace pro zbývající závody. Byť jde o soutěž určenou na městské okruhy, v tomto náročném obdobní pořadatelé rádi udělají výjimku a zamíří i na tratě klasické, kde by se mohlo závodit za zavřenými branami. Naposledy prý takto jednali ve Velké Británii s okruhy Silverstone, Brands Hatch a Donnington.

Obdobně nejistá situace panuje v šampionátu formule 1. Namísto březnového startu ročníku si musíme počkat minimálně do léta. Pokud nedojde k dalším změnám, sezona odstartuje 5. července v Rakousku bez fanoušků. O čtrnáct dní později by následoval závod na britském Silverstonu. Zrušeny už byly tři závody, nepojede se v Austrálii, Monaku a Francii. Minimálně sedm dalších závodů se nepojede v původním termínu.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
6. 5. 2020 06:56
Re: Po nudných, bezhlučných závodech elektrovehyklů...
Mně to přišlo stejně nudné jako aktuální f1. Po té, co se přešlo na turbo už to není úplně ono.
5. 5. 2020 20:41
Po nudných, bezhlučných závodech elektrovehyklů...
...nikdo plakat nebude! :-)