Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie zakázala reklamy Toyoty, prý navádí k ničení přírody

David Bureš
Diskuze (37)
Japonská automobilka má měsíc na odstranění inkriminovaných reklam.

Soud ve francouzském Nanterre rozhodl, že automobilka Toyota musí odstranit veškeré reklamy a propagační materiály, na kterých se některý z jejích vozů objevuje na nezpevněném povrchu. Podle soudu tato reklama navádí k ničení přírody.

Toyotu loni v dubnu zažalovala nezisková organizace Francouzské přírodní prostředí (FNE). Té se nelíbily reklamy na SUV japonské značky. Tyto modely, jmenovitě se jednalo o Land Cruiser, RAV4 a pickup Hilux, byly na některých propagačních materiálech zobrazeny při jízdě po balvanech nebo při průjezdu brodem.

Právníci japonské automobilky se bránili tím, že snímky byly pořízeny mimo Francii, a tak se na ně nevztahuje francouzské právo.

Soud ale dal za pravdu organizaci FNE s vysvětlením, že fotografie navádí k ničení přírody. Mají totiž vysílat zprávu, že majitelé SUV mohou jet se svým vozem, kamkoliv se jim zlíbí bez ohledu na zákony a místní nařízení.

Toyota se proti rozsudku odvolávat nebude, vydala však prohlášení, ve kterém se píše, že je automobilka verdiktem soudu překvapena, protože vždy žádá příslušné úřady o povolení k nafocení aut mimo silnice. V některých případech jsou fotografované scény dokonce vytvořeny v ateliéru.

Automobilka už inkriminované reklamy začala odstraňovat. Zákaz se týká reklamních billboardů, tiskových reklam v časopisech a novinách, televizních reklam a propagačních fotografií na internetových stránkách značky.

Reklamy musí zmizet do měsíce, jinak bude Toyota platit pokutu ve výši 100 eur za každý nepovolený snímek, který zůstane zveřejněný.

David Bureš
Diskuze (37)
1. 11. 2012 11:19
Roupama neví
koho by zbuzerovali. Doma si neumí udělat pořádek a tak cepují své okolí. Třeba takový Hilux by jednou mohl urážet hospodářská zvířata, když jim doveze seno... Nebo je francouzská příroda přírodnější než naše, když se tady může prohánět Duster volnou krajinou v reklamě pro nás?
Nebo se ještě možná frantíci neprobudili ze svého koloniálního snu a mají nás jen za provincii...:)
1. 11. 2012 10:48
Retard
Já si hnedka říkal, že ten jeden retard v tom nebude sám... 8-s
1. 11. 2012 08:41
Re: EU chcípne
bože prosím ať to udělají >:-[]
1. 11. 2012 07:31
Re: žabožrouti pošahaný
A nedavno "bezala" reklama na Renault Scenic, ktory frcal po zelenych, rozkvitnutych lukach a vnutri sa z tejto turistiky vytesovala rodinka.
1. 11. 2012 00:48
Re: Žabožrúti už stratili zmysel pre realitu
:-O >:D