Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fyzická tlačítka se mohou začít vracet, myslí si slavný designér Apple

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Současný trend automobilek, které nahrazují fyzická tlačítka dotykovými obrazovkami, by se brzy mohl otočit. Alespoň částečně.

Jedním z nejčastěji kritizovaných nešvarů moderních automobilů je ovládání palubních systémů, které je stále častěji přenášeno z jednoduchých a intuitivních tlačítek do komplikovaných menu dotykových obrazovek. I jednoduché úkony tak vyžadují více času a pozornosti, což řidiče zbytečně odvádí od sledování vozovky. Tento trend automobilek by se však mohl změnit.

Současný trend, který často kritizují odborná média, veřejnost i bezpečnostní odborníci, totiž nemá velké zastání ani mezi slavnými designéry. Jedním z posledních kritiků se navíc stal i Jony Ive, věhlasný bývalý designér společnosti Apple, který se podílel na vzniku nejslavnějších produktů technologického giganta.

Během konference Vox Media Code sám Ive přiznal, že není velkým fanouškem automobilů, které přenáší příliš mnoho ovládacích funkcí na dotykové obrazovky. Podle jeho slov se jedná o příklad rozhraní, které je „nevhodně ovládaného něčím, jako je multitouch.“

Odemknout video

Trend, který například Tesla se svými posledními modely žene do extrému, by se však podle Ivese mohl brzy zvrátit. „Je možné, že se kyvadlo trochu vychýlí směrem k rozhraním a produktům, které jsou více hmatatelné a fyzicky atraktivnější,“ uvedl Ives v rozhovoru pro Verge. Na otázku, zda mluví o automobilech, odpověděl jednoduše: „například“.

Ive je přitom jen jedním z posledních hlasů stále početnější skupiny designérů, kteří současný trend kritizují a doufají v jeho odklon. Thierry Métroz, designový šéf značky DS, nedávno prohlásil, že se jeho tým pokusí redukovat počty obrazovek v interiérech, které podle jeho slov „nejsou příliš sexy“.

Kriticky se však k obrovským displejům, do kterých je integrováno stále více funkcí, vyjádřili i designéři interiérů značek jako BMW, Bugatti či Polestar. Conny Blommé, manažer designu interiéru značky Polestar, dokonce věří, že obrazovky v kabinách již dosáhly svého vrcholu. Možná tak svítá na lepší časy.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

12. 9. 2022 12:13
Zdravý rozum
Budem rád, ak sa trend x dotykových obrazoviek nakloní znova k fyzickým tlačítkam. Ideálne ako má aktuálne BMW.

Hlasové ovládanie je skôr žart ako reálny pomocník, z mojich skúseností. Ale určite sú aj lepšie systémy ako som odskúšal (BMW, Mercedes, Lexus).

PS: dávno tu nebolo nič o tom, kedy už fakt bude plne autonómne riadenie v Tesle, naposledy Elon definitívne 05/2023
12. 9. 2022 11:07
Oni to pořád ti zabedněnci většinou nechápou
Většina aut s dotykovým ovládáním má na volantu sadu fyzických ovladačů, tlačítek, joysticků, track-ballů atd. I ta Tesla přímo na tom obrázku.