Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors uvažuje o produkci 60 tisíc elektromobilů Chevrolet Volt

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Elektromobil Chevrolet Volt, který bude možné dobíjet z elektrické sítě, by se mohl podle neoficiálních informací prodávat za méně než 30 tisíc dolarů. Produkce by mohla dosáhnout už v prvním roce 60 tisíc kusů.

Americký koncern General Motors hodlá podle neoficiálních informací v prvním roce výroby elektrického vozu Chevrolet Volt prodat na 60 tisíc kusů tohoto modelu. Jde o čtyřnásobek prodejů vozu Toyota Prius v prvním roce jeho prodeje. Tento objem prodeje by umožnil model Volt prodávat za méně než 30 tisíc dolarů. Hlavní konkurent Toyota Prius je na americkém trhu k dostání od 22 175 dolarů. General Motors počítá s tím, že by se vůz měl na trhu objevit v roce 2010 nebo 2011.

Analytik Brett Smith z ústavu Center for Automotive Research k těmto informacím uvedl, že by to znamenalo obrovský technologický pokrok. Smith dále dodal, že pokud by General Motors skutečně tento vůz prodával za méně než 30 tisíc dolarů, byla by po něm velká poptávka.

General Motors tento měsíc oznámil, že bude na vývoji Li-Ion baterie pro model Volt spolupracovat se společností A123Systems (o této spolupráci více v našem článku: GM a A123Systems vyvinou společně Li-Ion baterie pro Chevrolet Volt). Podle některých odborníků je však vývoj takové baterie do tří let, tedy do uvedení modelu na trh, téměř nemožný. Prezident poradenské společnosti Advanced Automotive Batteries Menahem Anderman uvedl, že je plán na výrobu 60 tisíc kusů modelu Volt ročně „naprosto směšný“, protože automobilka by musela začít baterie objednávat již nyní.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Avatar - Falco
25. 8. 2007 21:24
60 tisíc ročně
...už, už, aby to bylo!!